Jammer: de randloze Windows Phone die er nooit kwam

Lumia Vela
Microsoft maakte de afgelopen jaren maar weinig écht vernieuwende smartphones, maar liet in 2014 pas echt een grote kans liggen om te scoren.

Anno 2017 is de randloze display niet meer weg te denken. Apple, Samsung, Google, LG: noem een grote fabrikant en ze gebruiken ‘m. Toch was het Microsoft dat al in 2014 aan een edge-to-edge scherm werkte en zelfs een werkend prototype maakte: de Vela. En laat nu juist dat prototype in bezit zijn van Windows Central.

De Vela was de voorloper van de Lumia 435, een vrij saaie smartphone. Daaruit kunnen we opmaken dat Microsoft simpelweg geen risico’s durfde te nemen om het eens echt anders aan te pakken. De Amerikanen mikten zelfs op een verkoopprijs van onder de 200 dollar, dus de Vela had een groot succes kunnen worden.

Microsoft wilde de front-camera verwerken in het onderste deel van de display, zodat het frame bovenaan naadloos over kon gaan in het scherm. Tegenwoordig is de techniek wat verder ontwikkeld en kan deze camera gewoon blijven zitten waar ‘ie hoort: aan de bovenkant.

Nog geen reacties

  1. Tja, goud in handen hebben en je ziet het niet. Daar zal een team van productontwikkelaars en anders wel hun marketing director nog wel eens van wakker hebben kunnen liggen.

    Zo had je in de jaren zeventig al een pc van de firma Xerox, voorzien van een heuse grafische interface en een muis als invoerapparaat: de Alto. Een revolutie, in een wereld die tot dan toe nog werkte met text-based invoer. Maar ze vonden het vooral ‘leuk’ en ‘aardig’. Pas toen ene Steve Jobs de ware potentie hiervan zag, werd dit idee verder doorontwikkeld en kreeg het een commercieel uitvoerbare toepassing in de vorm van de Apple Lisa en de Macintosh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *