Je raadt nooit hoeveel Oracle van Google wil hebben

Oracle
Android zou gebruikmaken van Java zonder rechten te betalen en nu wil eigenaar Oracle geld zien. Hoeveel zeg je? Nee, hoger.

9,3 mmmmmiljard dollar, oftewel 9300 miljoen dollar. Dat wil Oracle hebben voor het oneigenlijk gebruik van de Java-software. Slechts 475 miljoen daarvan valt onder geleden schade; de overige 8,83 miljard is Oracles’ claim op winsten uit Android.

We hebben het over een rechtszaak die al zes jaar loopt. Het gebruik van Java-APIs zou een vorm van copyrightschending zijn en aangezien er komende maand een regiezitting is heeft het bedrijf nu al vast gezegd dit bedrag te eisen. En Oracle is niet eens de originele eigenaar van Java. Dat is Sun Microsystems, door Oracle gekocht in 2010. Meteen na die overname spande Oracle deze zaak aan tegen google. Eerst werd gewonnen, in hoger beroep weer verworpen, je kent het wel.

Deze rechtszaak draait in feite om de vraag: is copyright van toepassing op APIs? Een API zorgt ervoor dat software en apparaten met elkaar kunnen communiceren, zonder dat zij voor hun eigen taken gebruik maken van dezelfde ’taal’. Op Android Marshmallow na maken alle versies sinds 2010 gebruik van de APIs. Oracle claimt copyright, volgens Google vallen deze onder Fair Use.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *