Kan deze open source smart speaker Apple verslaan?

Een open source slimme speaker is wellicht het antwoord op de functionele mogelijkheden van de grote jongens
Een open source slimme speaker is wellicht het antwoord op de functionele beperkingen van de grote jongens.

Slimme speakers zijn langzamerhand zeer toegankelijk aan het worden, maar veel problemen staan de ultieme slimme speaker nog steeds in de weg. Omdat veel technologieën alleen werken met andere gadgets van het zelfde bedrijf, worden functionaliteiten vaak erg beperkt. Kijk bijvoorbeeld naar de Apple HomePod, die eigenlijk helemaal niet zo slim is. De Mycroft Mark II moet die problemen voor eens en voor altijd uit de weg helpen.

De Mycroft Mark II is een Kickstarter-project dat op het moment van schijven al ruwweg 680% van het beoogde doel heeft opgehaald. Niet heel gek, want de slimme speaker gaat om begrijpelijke redenen de directe concurrentie aan met grote jongens zoals de Echo van Amazon en de Home van Google. De innovatie zit hem daarentegen niet alleen in nieuwe functionaliteiten, maar tevens in de manier waarop fundamenteel gekeken wordt naar de ontwikkeling van het apparaat.

De Mycroft Mark II is namelijk open source, wat wil zeggen dat de codering van het apparaat openlijk beschikbaar is. ‘Is dat handig’, hoor ik de leek vragen. Jazeker, want op deze manier kan iedereen met de juiste skills toepassingen ontwerpen voor de gadget.

Dat niet alleen, een van de selling points van de slimme speaker is het feit dat ze (naar eigen zeggen, wat controleerbaar is door naar de code te kijken) geen gesprekken opslaan/je afluisteren om efficiënter producten aan je te kunnen verkopen. De makers beweren (met cijfers van TechCrunch) dat miljarden gesprekken worden afgeluisterd door slimme speakers.

[gv data=”Ud3XLEGIu8U”][/gv]

Maar het open source maken van je technologie heeft nog een ander groot voordeel. Op het moment heeft de Mycroft Mark II zo’n 140 verschillende functionaliteiten. Van het maken van boodschappenlijstjes en het voorlezen van het weerbericht tot het afspelen van jouw favoriete afspeellijst en het vertellen van grappen. De lijst is potentieel oneindig groot en dat alles door derden voor je geprogrammeerd.

Naast privacy en een waslijst aan functies is de Mycroft Mark II ook nog eens uitzonderlijk customizable. Zo zijn er standaard meerdere robot-gezichten, widgets-layouts, stemmen en wake words beschikbaar, met een hoop community-mogelijkheden die daar nog bovenop komen. ‘Hey Jarvis’ kunnen alle Iron Man-fans bijvoorbeeld instellen als wake word.

Met nog bijna 2 dagen te gaan heeft de Mycroft Mark II het doel van €40.739 al lang gehaald. De teller staat op het moment op maar liefst €277.189. De gadget kost ongeveer €130 euro (exclusief verzendkosten) en wordt overal ter wereld bezorgd.

Meer over slimme speakers lezen? In dit artikel beschrijven we de gelimiteerde mogelijkheden van Amazon Echo. Ook gaat de Google Assistant voor Google Home binnenkort Nederlands spreken, al komt het apparaat hier voorlopig nog niet uit. Tot slot lees je hier welk niet zo subtiel stuk gereedschap je nodig hebt om de HomePod uit elkaar te krijgen.

2 reacties

 1. “Kan deze open source smart speaker Apple verslaan?”

  Élke open source speaker verslaat sowiso de HomePod, als het gaat om connectie mogelijkheden met andere apparaten.

  “de slimme speaker gaat om begrijpelijke redenen de directe concurrentie aan met grote jongens zoals de Echo van Amazon en de Home van Google.”

  Blijkbaar is het niet eens de bedoeling Apple te verslaan..

 2. Geweldig … en beter geluid dan de homepod natuurlijk. Men vergeet weer eens dat je concureerd met SIRI … en niet met de homepod hardware zelf.

  SIRI is een stukje software … sterker nog … siri zit voor 99.9 % niet in de homepod maar staat op servers van apple. Het enige dat de homepod doet is luisteren en geluid versturen.

  Maar goed op apparata weten ze het natuurlijk allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *