Kans op boete voor illegaal downloaden is groter

Kans op boete voor illegaal downloaden is groter
Denk dus goed na voordat je het overweegt.

In Nederland is het illegaal om auteursrechtelijke content zoals films en series zomaar te downloaden via bijvoorbeeld een torrentsite. Internetaanbieders als Ziggo werden eerder al op de vingers getikt en hebben de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Lezers die naar de site surfen krijgen een melding in beeld te zien.

Voor de organisaties die vechten tegen illegale downloads is vandaag goed nieuws naar buiten gekomen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft distributeur Dutch Filmworks toestemming gegeven om IP-adressen te bewaren. De organisatie mag IP-adressen maximaal vijf jaar bewaren. Verzamelde IP-adressen die worden betrapt op het illegaal downloaden van content kunnen een boete verwachten. Dutch Filmworks mag namelijk de NAW-gegevens bij een internetaanbieder opvragen van het betreffende IP-adres. Vervolgens zal er een boete worden gestuurd naar het woonadres.

Het is echter mogelijk om organisaties als Stichting Brein en Dutch Filmworks te dwarsbomen. Door gebruik te maken van een VPN-adres is het oorspronkelijke IP-adres onzichtbaar geworden. De instanties kunnen je dan niet traceren. Alleen als de Nederlandse overheid VPN-diensten gaat blokkeren hebben de organisaties controle. De kans is echter zeer klein dat dit in een land als Nederland gaat gebeuren.

7 reacties

 1. Voor mensen die niet heel erg bekend zijn met het toepassen en installeren van VPN’s: een goede, betaalde VPN dienst is Private Internet Access. Dit kost €40,- per jaar (of, als je met een creditcard betaalt, 40 dollar, dus ca. 34 euro). Deze dienst houdt geen logs bij (privacy), biedt de mogelijkheid tot het kiezen van een aparte proxy voor bijv. een torrent client. Installatie kost je hooguit 10 minuten. Snelhheidsverlies is minimaal. Google is your friend.

   • @dgh74: Same here! Ik gebruik al jaren PIA. En laat mijn pa en mijn beste maatje er ook gebruik van maken… 😉 Je kunt 5 apparaten tegelijk gebruik laten maken van hun VPN dienst. En als je problemen hebt kun je gemakkelijk en direct met ze chatten.

   • @lekkaah: Ik heb alleen maar ervaring met PIA. ik heb me wel ingelezen via een aantal fora, en deze kwam eigenlijk het vaakst naar boven als beste in prijs-prestatieverhouding. Hij bevalt me, dus heb ik niet de neiging snel weer iets anders te zoeken.

    Ik heb verder ook alleen Windows en Android devices in huis, dus op het gebied van Apple producten kan ik je niks aan of afraden.

 2. Kleine kans dat op apparata mensen komen met een rechten studie als achtergrond, maar ik vraag het toch.

  Als je met meerdere personen (geen familie) op hetzelfde adres woont, kan zo’n aanklager toch nooit weten aan wie hij de boete moet adresseren? Daarvoor zouden de bewoners toestemming moeten geven hun ip adres openbaar te maken, of zit ik hier fout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *