Nieuw: de Nederlandse Bitcoin-vergunning

AFM-DNB-Bitcoin
AFM en DNB pleiten voor vergunningstelsel voor handel in Bitcoin en cryptomunten.

Vanavond werd bekend dat DNB en AFM aan minister Hoekstra van Financiën hebben geadviseerd om een vergunningstelsel voor de handel in Bitcoin en andere cryptomunten op te zetten. Dit naar aanleiding van Europese regels die afdwingen dat er maatregelen komen tegen misdaad, zoals witwassen en terrorisme. Die Europese regels moeten in ieder land in de eigen wet worden opgenomen. Dit om te voorkomen dat de inwoners van een EU-land waar de regels wel gelden die regels omzeilen. Bijvoorbeeld door te handelen via een land waar die regels niet gelden.

De regelgeving komt erop neer dat platforms die het mogelijk maken om Euro’s in Bitcoins om te wisselen een vergunning moeten hebben. Voor deze vergunning worden het bedrijf en de bestuurders getoetst op betrouwbaarheid en deskundigheid. De toezichthouders verwachten dat er zo’n 30 partijen vergunningplichtig zijn. Als bedrijven een vergunning hebben gehad moeten zij zorgen dat zij hun klanten voldoende kennen, zich ervan overtuigen dat het geld niet van witwassen afkomstig is en/of voor terrorisme bedoeld is en tot slot ongebruikelijke transacties melden.

De initiatiefnemers van deze regels, die overigens dwars tegen de kernprincipes van Bitcoin (decentraal en anoniem) ingaat, benadrukken dat deze regels niet bedoeld zijn als consumentenbescherming, maar als schoonmaakmiddel voor het financiële stelsel. Ook benadrukken zij dat zij blij zijn dat banken nog geen diensten voor cryptomunten, zoals ‘wallets’ hebben ontwikkeld zonder regelgeving. Toezichthouders hebben overigens niet de illusie dat ze hiermee criminaliteit met cryptomunten helemaal uitbannen en dat is terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *