Kijk mama zonder handen: spreken tegen Google Docs

handsfree typen gaat groot worden
Het is bijna zover, de tijd dat je nog wordt aangenomen op het aantal toetsaanslagen per minuut is bijna voorbij. Vanaf vandaag kun je ook in de webversie van Google Docs spraakgestuurd typen.

Spraakgestuurd typen, dat klinkt in ieder geval onlogisch. Ehm, laten we het sprekend tekstinvoeren noemen. Wat het in ieder geval betekent is dat Google nu je stemprofiel ook mooi in zijn datacentra kan gaan opslaan. Google is deze week in ieder geval lekker aan het vernieuwen.

Handig is het in ieder geval wel, want op smartphones werkte het al prima. Je kunt dus nu met je kopje thee in twee handen lekker achter je computer plaatsnemen en een briefje inspreken. We zien de vakbond van secretaresses aan de overkant al angstig kijken dat ze nu misschien overbodig worden. Maar hee, dit betekent gewoon extra tijd om koffie rond te brengen, over het weekend en de vakantie te pratenof onder het bureau van de baas te gaan zitten zoeken naar pennen.

Het werkt supersimpel: ga in Google Docs naar het menu Extra, en daar klik je op het icoontje van een microfoon met daarnaast ‘spraakgestuurd typen…’ Daarna gaat alles vanzelf, als je begint met praten.

ComputerIdee ontdekte wel alvast een nadeeltje in de Nederlandse variant, als je een leesteken wilt toevoegen door komma te zeggen, dan werkt dat niet, Google schrijft dan gewoon komma. Dus het is nog even back to the drawing board voor de dames en heren bij Google. Deze mensen die de spatiebalk op een toetsenbord wilden vervangen zijn nu ook geholpen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *