Kinderen op YouTube ook aan de complottheorieën

Kinderen op YouTube ook aan de complottheorieën
Als een virus zijn video’s met complottheorieën overal te vinden op YouTube.

Op YouTube zijn, als je lang genoeg zoekt, voldoende vreemde video’s te vinden. YouTube Kids zou echter een veilige haven voor je kroost moeten zijn. Niets is wat het lijkt, want zelfs op YouTube Kids is de geest der complottheorieën inmiddels aangekomen.

In deze kindvriendelijke hoek van de Amerikaanse videosite zijn filmpjes geplaatst van complotdenker David Icke. De Britse onderzoeker denkt dat aliens de wereld beheersen en verantwoordelijk zijn voor de Holocaust. Informatie die niet alleen onjuist is, maar ook nog eens invloed kan hebben op (jonge) kinderen. Die al gauw dingen voor waarheid aannemen.

Wanneer men op ‘UFO’ zoekt op YouTube Kids krijgt dergelijke video’s voorgeschoteld. Er zijn filmpjes te vinden die maar liefst vijf uur duren. Dit zijn bijvoorbeeld uitlegvideo’s hoe aliens de pyramides in Egypte maakten en zo over de wereld heersen. De klassieke maanlanding kan uiteraard niet ontbreken. Wie zoekt op ‘moon landing’ komt terecht bij allerlei complotvideo’s die zweren dat de landing nooit heeft plaatsgevonden.

De zaak kwam aan het licht na een onderzoek van Business Insider. YouTube heeft inmiddels maatregelen genomen en al 25 video’s verwijderd. Dit zijn echter nog niet alle video’s. De videodienst zal hard aan de slag moeten gaan om al het gal te verwijderen. Het algoritme is duidelijk niet bestand tegen dit soort vreemde video’s vol onwaarheden.

Eén reactie

  1. Het is natuurlijk erg gevaarlijk, en grenst aan censuur, om dit soort filmpjes die niet in de lijn van het normale denken vallen te verbieden. In de middeleeuwen vonden ze het ook een raar vehaal wanneer sommige mensen dachten dat de aarde om de zon draaide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *