Koop je liever een PC of een tablet? [PC markt ingestort]

Computer nerd
Eigenlijk hoeven we die vraag niet te stellen, want de cijfers spreken voor zich. Tablets zijn niet aan te slepen terwijl de verkoop van laptops, desktops en netbooks in elkaar zakt. Afgelopen kwartaal daalde de verkoop van PC’s met 13,9%. Weet je hoe dat kwam?

Eigenlijk is het heel simpel: PC’s zijn voor nerds en tablets zijn voor hipsters. Het feit dat Windows 8 apenballen zuigt telt waarschijnlijk ook mee.

De onderzoekers van IDC zeggen het als volgt:

“At this point, unfortunately, it seems clear that the Windows 8 launch not only failed to provide a positive boost to the PC market, but appears to have slowed the market. While some consumers appreciate the new form factors and touch capabilities of Windows 8, the radical changes to the UI, removal of the familiar Start button, and the costs associated with touch have made PCs a less attractive alternative to dedicated tablets and other competitive devices. Microsoft will have to make some very tough decisions moving forward if it wants to help reinvigorate the PC market.”

En omdat we tegenwoordig steeds meer gebruik maken van tablets (en smartphones) hebben we eigenlijk veel minder behoefte om achter een PC te kruipen. Die worden dus minder gebruikt en er is daarom ook minder behoefte om die te vervangen.

De verkoop van PC’s daalt nu al 4 kwartalen op rij en als we naar onderstaande grafiek kijken dan wordt die daling alleen maar groter ipv kleiner. Geen wonder dat computerfabrikanten het tij proberen te keren met laptops die je ook als tablet kan gebruiken.

PC markt krimpt

Nog geen reacties

 1. Het is te verwachten ook, PC’s zijn alleen nog maar nodig als goede tekstverwerkers of voor (hardcore)gaming, gezien Angry Birds geen hardcore game is.

  Tablets met een toetsenbord maken het gat tussen de PC’s en tablets nog kleiner, omdat je daar ook al redelijk op kan rammen…

 2. Ik snap het niet. Er gaat niks boven een pc! Games en films downloaden, uitpakken, bewerken ed. Groot full hd scherm, lekker toetsenbord, goede houding om de hele dag achter te zitten. Natuurlijk koop je iets minder snel een nieuwe zolang er geen revolutionaire ontwikkelingen zijn, maar de desktop is nog lang niet verdwenen!

  • @dotternetta: Films downloaden, uitpakken enz. gebeurd hier (en bij meer mensen) op bijv. een HTPC, of soortgelijk. die bestuur ik met mijn tablet of phone. Mijn tv heeft een groter HD scherm dan mijn pc. Dus voor mij is de pc iets dat ik nog maar af en toe gebruikt, en daar is een pc van een jaar of 4 oud meeeeeeer dan genoeg voor. Dat geld voor heel veel mensen, de tablet is geen vervanger van je pc, maar je pc degradeert gewoon en de noodzaak tot vernieuwen verdwijnt.

   Voor mijn werk, kan ik idd niet buiten pc. Er staat ook nergens dat PC’s waardeloos zijn, enkel dat de verkoop instort ten gunste van de tablet

 3. Ik ben groot tablet fan. Maar ik gebruik mijn desktop nog dagelijks. Tablets zijn een goede vervanger voor laptop’s want de tijd dat je met je laptop op de bank zat zijn ook al ver achter ons.

  Maar voor het echte computer werk. (veel type en opzoeken) hou ik het toch echt bij een desktop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *