Koop je nu juist wel of juist geen nieuwe MacBook?

Macbook-kopen-wel-niet
De Mac-geruchtenmachine draait overuren, dus wat doe je?

Er gaan een hoop geruchten over wijzigingen die Apple in haar Macs wil aanbrengen. Zoals altijd doet Apple er het zwijgen toe als het over geruchten gaat en dat zorgt bij mogelijke kopers voor onzekerheid. Wij vroegen ons af of het nu wel of niet het goede moment is om een nieuwe MacBook te kopen.

Het belangrijkste gerucht is dat Apple afscheid zal nemen van Intel als vaste leverancier voor haar processors. Dit betekent dat de architectuur rondom processors zal veranderen. Bovendien lijkt deze wissel over het hele Apple-assortiment te worden doorgevoerd, waarschijnlijk al in 2020. Een ander sterk gerucht is dat Apple ontwikkelaars de tools wil bieden om, tegen het gebruikelijke tarief van 30% van de omzet, apps te ontwikkelen voor iPhone, iPad en Mac. Als deze twee geruchten beide waar zijn, komen er dus zeer grote veranderingen aan, die impact hebben op lange termijn. De laatste keer dat Apple namelijk van processor-leverancier wisselde was in 2005. Toen ruilde zij PowerPC in voor Intel.

Zo’n wissel is overigens logisch. Intel is de enige processor die niet door Apple ontwikkeld wordt en die geen gebruik maakt van ARM-technologie. Door Intel te verlaten en over te stappen op ARM-chips zou Apple de controle over haar ecosysteem weer geheel in eigen hand hebben en de ontwikkeling van toepassingen, zoals apps van derden, makkelijk kunnen synchroniseren met bijvoorbeeld ontwikkelingen voor de iPhone. Dit heeft uiteraard kostenbesparing tot gevolg.

Daarnaast kan Apple verder zaken ontwikkelen die voor zowel iPhone, iPad en Mac interessant zijn. Zo zijn er al geruchten over verandering (uitbreiding) in hoeveelheid opslagcapaciteit en andere innovaties. Ervan uitgaande dat deze geruchten waar zijn zou de generatie MacBooks die dit jaar uitkomt zomaar de laatste generatie Intel-Macbooks kunnen zijn. Dit is uiteraard geen beletsel om te kopen als je regelmatig de nieuwste MacBook wilt of nodig hebt en jouw Mac vaak vervangt.

Als je graag zo lang mogelijk met dezelfde MacBook doet ligt die zaak anders. De wijziging van processor komt blijkbaar niet vaak voor. Daarbij zal deze wijziging naar verwachting het startsein zijn voor veel meer veranderingen.

Zakelijke gebruikers, die bijvoorbeeld hele productie-units uitrusten met professionele Macs levert de vraag op welke andere kosten een migratie naar ARM-technologie met zich meebrengt. Voor hen kan het zelfs voordelig zijn om een Windows-systeem aan te schaffen. Krotom, het beloven roerige tijden te worden voor Apple en haar MacBook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *