KPN lanceert 4K en rekent (bijna) af met tv-decoder [filmpje]

kpn-smart-tv-app
Telecom-gigant lanceert 2 Apps ter vervanging, maar… .

KPN verraste vanmorgen met drie aankondigingen. De eerst aankondiging is voor ’traditionele’ tv-kijkers. Daarnaast volgden twee aankondigingen dat zij het mogelijk gaat maken om TV te kijken zonder decoder. De iTV-app en de Smart-TV-app moeten het vertrouwde kastje naast de tv gaan vervangen. Toch is het nieuws niet zo mooi als het lijkt.

Laten we beginnen met het goede nieuws.
Introductie 4K
Veel tv’s zijn klaar om 4K-beeldkwaliteit te leveren. Deze techniek levert het beeld 4 maal zo scherp als de bestaande full-hd. De resolutie is 3840 pixels × 2160 pixels. Wat veel verkopers van tv’s nog wel eens ‘vergeten’ te vertellen is dat het pas mogelijk is om die kwaliteit te bekijken als de providers ook die kwaliteit leveren. Bij films of andere streamingdiensten is dit vaak zo, bij reguliere tv-programma’s ook vaak niet. KPN gaat nu 4k-programma’s aanbieden, dus dat betekent goed nieuws voor de abonnees met een 4k-tv. Je moet er alleen wel bedacht op zijn dat je, om van deze functionaliteit gebruik te maken, je huidige ontvanger moet vervangen voor een bij KPN te bestellen 4K-ontvanger. Daarnaast is het abonnement voor 4K 10 euro per maand duurder dan een normaal en verder vergelijkbaar abonnement. Ook moet je erop letten dat 4K op dit moment alleen uitgezonden wordt door de zenders: Insight, LoveNature en de muziekzender Xite. Daarnaast biedt Netflix premium 4k-uitzendingen. De overige zenders zenden (nog) niet op 4k-kwaliteit uit!

Daarnaast wil KPN klaarblijkelijk een alternatief bieden voor de decoder. Hiervoor gaat zij met twee apps werken.
iTV-app
Met de iTV-app maakt KPN het mogelijk om onderweg op jouw smartphone naar reguliere tv-uitzendingen te kijken. Met deze app kan je thuis of onderweg via jouw smartphone tv-programma’s bekijken.

smart-tv-app
De tweede app, de smart-tv-app belooft dat je ook zonder decoder tv-programma’s (inclusief functies als ‘opnemen’, ‘begin gemist’ en ‘pauzeren’) kunt kijken via jouw smart-tv. Daarnaast helpt een handige zoekfunctie om jouw favoriete tv-programma te vinden.

Dit klinkt in eerste instantie als goed nieuws, maar toch blijken er nog een aantal mitsen en maren aan deze dienst te kleven. Allereerst moet je nog steeds een een abonnement voor tv+internet afsluiten als je van deze dienst gebruik wilt maken. Daarnaast is de Smart-tv App alleen beschikbaar voor mensen met een smart-tv van het merk Samsung die niet ouder is dan uit 2017. Het is duidelijk dat KPN het vertrouwen weer terug heeft in Samsung na eerdere problemen rond de smart-tv’s.

KPN verwacht overigens wel dat er in de loop van het jaar meer smart-tv’s met de app kunnen worden bediend. Eerlijk gezegd had ik met name van de laatste functie meer verwacht. Het zou toch in deze tijd niet meer uit moeten maken welke merk jouw smart-tv is? Al met al lijkt dit nog niet de stap die heel Nederland aan de smart-tv zou moeten brengen.

In dit filmpje kondigt KPN haar nieuwe diensten aan.
[gv data=”MwK8By5kj7w”][/gv]

2 reacties

  1. Die iTV app heeft toch ook wel zo z’n beperkingen. Zo zijn er verschillende zenders die enkel via de decoder worden aangeboden en dus niet via die app kunnen worden bekeken.

  2. Ik snap werkelijk niet waarom 4K nu weer een stuk duurder moet zijn. Zo’n all in 1 abbo kost je al een rib uit je lijf. Ik geloof er heilig in dat alle apparatuur van productie tot uitzending prima geschikt is om met 4K om te gaan. En waarom moeten we nog zo’n stomme TV ontvanger hebben? Ooit was ik blij met de komst van CI / CI+ kaarten, maar met de komst van IPTV is dat ook weer buitenspel gezet. Waarom kun je niet gewoon een internet kabel in je TV pluggen en klaar is kees.

    De omschakeling naar 4K is toch ook een logische evolutie?! Het wordt sowieso tijd dat men af stapt van alles onder 1080p en met de kostenbesparing die daaruit voorkomt 4K mogelijk maken voor dezelfde prijs.

    Maargoed, gelukkig heb ik geen TV abbo, en doe ik het met gedeelde netflix + amazon accounts. Heel af en toe kijk ik eens via de mobiele app of er wat boeiends op tv is, maar iedere keer wordt ik er weer aan herinnerd wat het een goed besluit is geweest om die rommel op te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *