KPN moet je gaan helpen bij irritante bellers

KPN moet investeren
Constant anonieme verkopers aan de lijn? KPN moet onderzoek naar ze gaan doen.

Als ZZP’er moet je doorgaans ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, de winnaar van de befaamde Big Brother Award (grootste privacy schender). Hier kunnen bedrijven zeer gemakkelijk informatie van je opkopen en dat gebruiken om je allerlei ongein te verkopen. De Autoriteit Consument en Markt verplicht provider KPN nu om onderzoek te doen naar bedrijven die anoniem mensen lastig vallen via de telefoon.

De toezichthouder houdt KPN verantwoordelijk voor het aanpakken van hinderlijke telefoonoproepen nadat provider Robin Mobile een klacht indiende bij de toezichthouder (via: NU.nl). Volgens Robin Mobile wilde KPN niet meewerken aan het onderzoeken van “hinderlijke of kwaadwillende anonieme telefoonoproepen”, waarna KPN hun beleid moet gaan aanpassen.

“De ACM oordeelt nu dat KPN op verzoek altijd onderzoek moet doen naar hinderlijke of kwaadwillende oproepen. Maar KPN is op grond van de Telecommunicatiewet niet gerechtigd om het telefoonnummer van degene die wordt gebeld te verstrekken aan de anonieme beller.” Dat laatste deed KPN tot dusver wel zodat de anonieme beller contact op kan nemen met de klager. Volgens KPN is een anonieme beller lang niet altijd op de hoogte van het feit dat ze overlast veroorzaken.

In de Telecommunicatiewet is onder andere opgenomen dat klanten van providers een verzoek mogen doen om de naam-, adres-, postcode, en woonplaatsgegevens van de anonieme beller te ontvangen, bijvoorbeeld als het gaat om een callcenter. Voor dat zover is moet de provider daarentegen wel zelf een onderzoek naar de beller uitvoeren.

Het ACM stelt daarom vast dat KPN inderdaad een onderzoek moet uitvoeren naar de anonieme beller, maar dat de provider niet bevoegd is om het nummer van de klager door te geven aan de mogelijk hinderlijke beller.

Lees ook: KPN lanceert 4K en rekent (bijna) af met tv-decoder [filmpje]

Foto @KPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *