Krijgt Google een boete van 1,4 miljard vanwege één klacht?

Arranged Marriage
Een huwelijksbemiddelingsbureau uit India heeft een klacht ingediend die de tech-gigant behoorlijk wat pegels kan gaan kosten. En het is beslist geen ‘frivolous lawsuit‘.

De CCI, de Indiase mededingingsautoriteit, onderzoekt een klacht van Bharat Matrimony. Wat is het probleem? Google zou zijn eigen content en diensten veel prominenter weergeven in de zoekresultaten dan die van zijn concurrenten, wat uiteraard wordt beschouwd als een vorm van concurrentievervalsing. De klacht wordt gesteund door een aantal van de 30 tech-bedrijven die door de CCI zijn benaderd om meer informatie te verkrijgen. Een aantal daarvan zijn Flipkart, Facebook, Nokia’s kaarten-divisie, MakeMyTrip en Hungama Digital.

Als het bedrijf wordt veroordeeld kan het een boete tegemoet zien van 10% van zijn totale Indiase winst – die kwam vorig jaar uit op 14 miljard dollar.

In een reactie laat Google weten:

Momenteel evalueren we het rapport van de CCI. We blijven nauw samenwerken met deze toezichthouder en hebben er alle vertrouwen in dat we volledig voldoen aan de Indiase wet op het gebied van eerlijke concurrentie. Wetgevers en rechtbanken over de gehele wereld, inclusief de V.S., Duitsland, Taiwan, Egypte en Brazilië, hebben dezelfde zaken onderzocht en geen problemen gevonden met de zaken die in het rapport worden genoemd.

Overigens geeft Google hier geen volledige openheid van zaken: de Europese Unie onderzoekt deze praktijken namelijk ook, en zou eventueel ook een boete van 10% van de jaarwinst kunnen opleggen – die zou dan neerkomen op maar liefst 6,7 miljard dollar.

Afgelopen maart kreeg Google van de CCI trouwens al een boete van 166.000 dollar vanwege de weigering mee te werken aan een onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *