Kunnen we in 2017 betalen met een selfie?

Binnenkort betalen we door middel van gezichtsherkenningAls het aan MasterCard en betalingsprovider ICS ligt, dan betalen we straks online met onze vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Beide bedrijven hebben in het afgelopen jaar deze functies getest onder 750 creditcardhouders van de ABN AMRO. Het grootste deel van van deze mensen gaf na het onderzoek aan liever gebruik te maken van deze methoden dan van een wachtwoord. Driekwart van de gebruikers is er namelijk van overtuigd dat deze biometrische betaalmethoden ervoor zullen zorgen dat er minder kans is op fraude. Toch zijn de meeste gebruikers er nog niet over uit voor welke methode er uiteindelijk gekozen moet worden: vingerafdrukidentificatie of gezichtsherkenning.

Nederland is het eerste land dat zich bezighoudt met gezichtsherkenning, ook wel ‘Selfiepay’ genoemd. Hierbij wordt er tijdens het betalen een video gemaakt van het gezicht van de gebruiker. Het is de bedoeling dat je een keer met je ogen knippert en vervolgens wordt het materiaal dan lokaal opgeslagen op je smartphone.

Volgens MasterCard kunnen vervalsingen van deze methoden gemakkelijk onderschept worden, omdat deze in de meeste gevallen van een beeldscherm worden gefilmd. Het bedrijf zou op een eenvoudige manier de reflectie van een beeldscherm kunnen herkennen uit een vervalsende video. Het is de bedoeling dat Selfiepay in 2017 bij meer Nederlandse banken te gebruiken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *