Laten we het internet gaan uitprinten, waarom niet?

Enorme stapel papier zoekt hal
Het is altijd goed om iemand extra in het licht te zetten met een eerbetoon. Soms is het wat aandacht vestigen op een boek, soms een verkapte vliegshow, maar altijd is het een leuk gebaar waar veel mensen van kunnen genieten.

Maar er is nu een creatieveling uit Amerika die voor een recent overleden internetactivist een tentoonstelling op wil zetten die kwaad bloed zet bij sommigen. Kenneth Goldsmith heeft een een grote hal afgehuurd, en is van plan om deze te vullen met uitgeprinte internetpagina’s (inclusief lolcats en memes, vermoeden we) in nagedachtenis van de in januari overleden Aaron Swartz.

Swartz was een schrijver, programmeur en internetactivist die in opspraak kwam nadat hij een gedeelte van een gesloten database had gestolen met de intentie deze openbaar te maken via P2P-netwerken. Tijdens het onderzoek werd bekend dat een gedeelte van deze artikelen al publiek toegankelijk waren, wat er toe leidde dat Swartz een torenhoge boete en een lange celstraf boven het hoofd hing. In januari 2013 maakte zijn familie bekend dat hij zelfmoord gepleegd had.

Goldsmith heeft via Tumblr een oproep gedaan om zoveel mogelijk internetcontent uit te printen en deze te versturen naar Mexico City. Buiten de enorme logistieke rompslomp hiervan, is het verbruik van zoveel papier en inkt voor iets relatief nutteloos niet in goede aarde gevallen bij verschillende milieuactivisten. De kunstenaar blijft volhouden en zegt dat voor elke kunstuiting nu eenmaal materiaal nodig is, en dat zonder materiaal kunst een snelle dood zal sterven.

Nu valt natuurlijk te bediscussiëren in hoeverre een hal vol met geprinte A4’tjes kunst is. Ook roept dit natuurlijk de vraag op hoeveel papier dan wel niet nodig zal zijn om het hele internet te printen. De Amerikaanse website TechHive gokt dat er meer dan 39 miljard dozen A4-papier nodig zijn om dit te doen, wat wel aangeeft waarom milieuactivisten dit eerbetoon absoluut niet zien zitten.

Eén reactie

  1. Ik wens hem veel succes. Al heeft hij 1000 printers die allemaal 1 blaadje per seconde printen dan is hij alsnog 145 jaar aan het printen… en in die 145 jaar is het internet al 83 keer verdubbeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *