Lenovo installeert stiekem malware op nieuwe laptops

Lenovo-Adware
Heb je onlangs een nieuwe pc van Lenovo gekocht? Dan is de kans aanwezig dat er al adware opstaat voordat je hem de eerste keer opgestart hebt.

Leden van het officiële Lenovo-forum merkten dat hun zoekresultaten werden aangevuld met gesponsorde links, iets wat in de regel vaak gebeurt als er adware op je computer staat. Facebook-engineer Mike Shaver ontdekte vervolgens dat het programmaatje Superfish de dader is, en dat het probleem een stuk ernstiger is dan gedacht.

‘Veilige websites’
De malware die door het programmaatje zonder jouw toestemming op je laptop wordt gezet, maakt het namelijk mogelijk voor derde partijen om een kijkje te nemen naar welke beveiligde websites je bezoekt. Zoals de website van je bank bijvoorbeeld. Tot overmaat van ramp lijkt het hierdoor alsof een website veilig is (middels een slotje in de taakbalk), terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

In een reactie liet Lenovo eerder al weten te stoppen met het leveren van de malware, en dat ze een grondig onderzoek gestart zijn om ervoor te zorgen dat alle problemen met Superfish aangepakt worden. Bovendien beweert Lenovo dat slechts een select aantal consumentenmodellen last zouden hebben van deze Superfish malware, en dat een software-update bestaande laptops moet genezen van de problemen. Of dit inmiddels al is gebeurd, is niet duidelijk.

UPDATE: meer info HIER.

4 reacties

  • @kapiteinaudi: dit dus ^
   voor het casual volk misschien een probleem, de IT wereld (en daarmee vrijwel elk bedrijf) installeerd / factory reset een verse installatie.

   want er komt al een hoop malware mee, deel van de reden dat het goedkoper is.
   gratis paar GB dropbox, of facebook voorgeinstalleerd op je telefoon is exact hetzelfde. maar vaak niet goedkoper.

   en sommige voorgeinstalleerde progjes zijn nog best geinig om mee te spelen, of handig voor bijvoorbeeld dvd’s branden. kan me voorstellen dat het casual publiek dat best fijn vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *