Leven anno 2017: betaal voor je eten met een lach

Alipay
Echt waar!

Misschien wel hét WTF-berichtje van de dag. Of van de week. Bij een KFC-filiaal in Hangzhou, China kun je betalen door middel van een glimlach. Het bewijs dat ze in Azië tientallen jaren vooruit lopen op het Westen. Komen wij aan, met de mogelijkheid om te betalen met een smartphone..

De betaling gaat door middel van Alipay. Een populair betaalnetwerk in het Aziatische land. Alipay heeft een nieuw betaalsysteem geïntroduceerd dat werkt door middel van gezichtsherkenning. Je moet er enkel voor zorgen dat je voldoende geld hebt staan op je Alipay-account.

Het werkt als volgt: je neemt een bestelling af bij het desbetreffende KFC-restaurant. Vervolgens kijk je richting de camera en laat je je lach zien. Het systeem herkent de gebruiker en de betaling is gedaan! Het is voor het eerst dat deze nieuwe vorm van betalen door een grote multinational wordt toegepast. Het fenomeen gaat gebukt onder de toepasselijke naam ‘Smile to Pay’.

Naar verluidt is het algoritme zo betrouwbaar dat een groot bedrijf als KFC de techniek vertrouwt. Je smartphone of betaalpas kan gewoon in de broekzak blijven. Een lach is voldoende. Het maakt niet uit of je make-up draagt, of net naar de kapper bent geweest: het systeem is slim genoeg om je te herkennen.

De verwachting is dat andere bedrijven in China zullen volgen. Of andere landen ook aan de slag gaan met deze techniek is nog maar de vraag. Zo ligt de privacy-kwestie in sommige naties nogal gevoelig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *