Levensgrote drone succesvol getest vanaf vliegdekschip

Auteur: , 3 Reacties
Northrop Grumman X-47B lancering vliegdekschip

De drone die je hier ziet is zo groot als een straaljager, het ding is in staat om volledig autonoom op te stijgen en te landen vanaf een vliegdekschip. Piloten zijn in de toekomst blijkbaar niet meer nodig.

In 2011 maakte dit project zijn eerste testvlucht en gisteren werd een nieuwe mijlpaal bereikt. Toen werd voor het eerst de Northrop Grumman X-47B gelanceerd vanaf een vliegdekschip (USS George H.W. Bush). Deze enorme drone voerde vervolgens een vlucht uit van zo’n 65 minuten en lande daarna weer op het schip.

Aan de ene kant prachtig om te zien dat dit technisch gezien allemaal mogelijk is. Aan de andere kant is dit natuurlijk ook een beetje eng allemaal. Het stelt landen in staat om veel gevaarlijkere aanvallen uit te voeren. Er worden namelijk geen “eigen” levens op het spel gezet.

Fabrikant Northrop Grumman kreeg $635,8 miljoen van de Amerikaanse marine voor dit project, maar inmiddels is dat al gegroeid tot $813 miljoen. Uiteindelijk moet deze onbemande straaljager in 2019 in gebruik worden genomen. (via: militaryaerospace.com)

Speciaal voor de liefhebbers nog een video van de lancering.3 reacties

Even voor mijn goede beeldvorming… Is het anno 2013 nu pas voor het eerst gelukt om een onbemande straaljager te laten opstijgen, vliegen en weer landen?
@dennis: in ieder geval vanaf een vliegdekschip.
@robertr: juist van een vliegdekschip. Vanaf vaste grond konden ze het al. De X-47b is overigens specifiek voor catapult-lancering vanaf een vliegdekschip ontworpen. Zelfde ding vanaf land:
http://www.youtube.com/watch?v=wtN_6HzGC3Y

Sommige propellorunits gebruiken wel gewoon een opstijgbaan:
http://www.youtube.com/watch?v=7jiXV1PxtaY

Maar er zijn ook propellordrones die vanaf land met een katapult worden afgeschoten:
http://www.youtube.com/watch?v=8abTIh0pcXw

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).