Live: Kijk hoe SpaceX met een raket op een platform landt

Space-X-Raketlanding
Normaal gesproken plonzen raketten tijdens een landing de zee in, met alle schade van dien. Vandaag gaat SpaceX proberen om een raket weer netjes op zijn pootjes terecht laten komen.

We hebben al eerder geschreven over deze revolutionaire poging van SpaceX, waarbij niet de lancering, maar de landing van de Falcon 9-raket het belangrijkste onderdeel van vandaag is.

Bezem in een storm
Het deel van de raket dat namelijk weer terugkeert naar de aarde, moet weer netjes op zijn pootjes terechtkomen op een drijvend platform. Volgens SpaceX is de kans van slagen 50-50, dus het wordt nog spannend. Om het in normale mensentermen te omschrijven vergelijken ze het met “een bezem op je hand balanceren in een hevige windstorm”.

Stel dat we straks een succesvolle landing te zien krijgen, kan het een nieuwe en vooral goedkopere manier van ruimtereizen introduceren. Een raket is immers een stuk beter herbruikbaar als hij weer netjes op de grond terechtkomt, in plaats van dat hij met een noodvaart in de zee crasht.

UPDATE: De Falcon 9-raket van is helaas te hard geland op het platform in de Atlantische Oceaan. De historische poging om de raket veilig op aarde te laten landen, is daarmee mislukt. De lancering van de raket was live te volgen via Amerikaanse media, welke hieronder was embedded. De embed is inmiddels weggehaald en vervangen door een video van de lancering.

[gv data=”v4cMY0aPtM4″][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *