Lol: internet in heel land platgelegd vanwege examens

Examens
Vroeger schreef je een formule op je hand. Tegenwoordig gebruiken studenten alles van wearables tot micro-oortjes en cameralenzen om van buitenaf de antwoorden te krijgen. Dan kun je als overheid maar één ding doen: het hele internet platleggen. Welk land deed dit gisterochtend?

Het goede antwoord: Irak, want zo redeneert de Irakese overheid blijkbaar. Die zijn natuurlijk wel gewend aan drastische maatregelen om de orde te handhaven. Gewoon de stekker eruit en opeens heb je weinig meer aan die Bluetooth-oortjes of mini-camera met Wifi. Je kunt je afvragen hoeveel belasting de afgestudeerden moeten afdragen voor de economische schade van zo´n maatregel teniet is gedaan.

Uit nieuwe data van DYN Research blijkt dat langdurige storingen in het online verkeer samenvallen met momenten waarop er examens werden afgenomen. Op zaterdag, zondag en maandag ging in het land drie uur lang (tussen vijf- en acht uur in de ochtend, het is warm daar) de stekker uit de internets. Dat heeft niets met overbelasting of iets dergelijks te maken – het zijn gewoon de orders van de overheid.

Daar is, het moet gezegd, geen concreet bewijs voor. Wel is er meer dan genoeg indirect bewijs. Zo gebeurde vorig jaar rond deze tijd hetzelfde tijdens examens. Er zijn ook geen logische alternatieve verklaringen voor de verstoringen. Tot slot plaatsten verschillende providers berichten op hun site, waarin de verstoringen werd aangekondigd.

Eerder werd in Irak om politieke redenen al het internetverkeer platgelegd, bijvoorbeeld om IS te bestrijden. In Oezbekistan en India zou ook al eens internet- en social media-toegang beperkt zijn vanwege examens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *