Luchtpijpje uit 3D-printer redt leven van baby [video]

Luchtpijpje uit 3D-printer redt leven van baby
+1 voor wetenschap. Het leven van een zes weken oude baby werd gered door een versteviging van de luchtpijp te printen met een 3D-printer.

Kaiba Gionfriddo lijdt aan een zeldzame longziekte waardoor het kraakbeen in zijn luchtpijp niet sterk genoeg is. Dit werd ontdekt nadat zijn ouders moesten toezien hoe hun baby tijdens een restaurantbezoek blauw aanliep. Het luchtpijpje van de dreumes klapte steeds dicht. “De dokters hadden gezegd dat de kans groot was dat hij het ziekenhuis niet levend zou verlaten”, aldus de moeder.

Omdat de baby niet veel tijd meer had werd een experimentele route bewandeld. Artsen riepen de hulp in van een biomedisch technoloog, die op basis van scans een stent ontwikkelde om de luchtpijp te versterken, gemaakt van een biopolymeer dat binnen drie jaar oplost in het lichaam. En die werd dus even uit een 3D-printer getrokken. SCIENCE!

Na het plaatsen van de stent begonnen de longen direct weer met ademen, en zijn sinds de operatie drie maanden geleden niet meer opgehouden, aldus de New England Journal of Medicine. Hieronder de tear jerk-video.

[gv data=”O82nC9ro6Io”][/gv]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *