Luistert Facebook je af?

Facebook
Deze week ging een artikel viraal waarin een Britse professor dit claimt. Is het waar?

Het is dit artikel dat deze week massaal gedeeld werd op social-media. Daarin zegt Kelli Burns, social-media-expert en professor aan de universiteit van Zuid-Florida, dat ze tijdens een interview de woorden ‘ Jeep’ en ‘ Safari’ heeft gebruikt. Vlak na het vraaggesprek keek ze op Facebook en stond er bovenaan haar nieuwsfeed een bericht over een Safari, dat al uren eerder door een vriend was geplaatst.

Ze zegt nu echter dat ze nooit geclaimd heeft dat Facebook daadwerkelijk meeluistert. Volgens haar is het verhaal ‘ opgeblazen’. Ze denkt dat het succes van het artikel vooral iets zegt over ons wantrouwen richting data-verzamelaars.

Dat het overigens kinderlijk eenvoudig is om een smartphone in een afluisterapparaatje te veranderen, toonde de BBC vorig jaar aan. Tijdens een experiment werd in een paar dagen een app gebouwd, die in staat was verschillende Android-toestellen af te luisteren. Die functioneerde goed en legde zelfs nauwelijks beslag op de batterij.

De aanleiding voor die proef waren ervaringen als die van professor Burns: een gebruiker die bijvoorbeeld klaagden over migraine, en later op Twitter werden gevolgd door een migraine-steungroep. Een ander die na een lang gesprek over belastingen een Facebook-advertentie voor belastingadvies getoond kreeg.

Natuurlijk kunnen zulke voorbeelden toeval zijn en zijn er ook alternatieve verklaringen (dat je er tóch zelf op gegoogeld hebt, of op termen die er mee samen hangen). In de gebruiksvoorwaarden van Facebook staat trouwens dat advertenties op het platform geen gebruik mogen maken van microfoon-data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *