‘Maatwerk hybride deels dierlijke organen zijn de toekomst’

Maatwerk hybride deels dierlijk orgaan
Het klinkt behoorlijk bizar en dat is het ook, maar volgens designer Agatha Haines komt er een dag dat we in staat zullen zijn om maatwerk hybride organen te kweken met dierlijke eigenschappen.

Medisch gezien kunnen we al verschrikkelijk veel. Zo zijn we in staat om vanuit stamcellen allerhande weefsel te kweken, om een bionisch oor te printen of zelfs ons geheugen te repareren. Tegelijkertijd kunnen we ook heel veel nog niet. Dus veel leuker wordt het wanneer we organen kunnen kweken waarbij we gebruik maken van onze eigen cellen, verrijkt met specifieke dierlijke eigenschappen.

Volgens Haines kan een pacemaker dan worden vervangen door een maatwerk orgaan, met de elektrische eigenschappen van een sidderaal. Of denk aan een orgaan met bloedverdunnende eigenschappen van een bloedzuiger voor wanneer er stolsels in ons bloed optreden.

Tamelijk bizar en het is maar de vraag of we hier ooit toe in staat zullen zijn. Bovendien heeft ons lichaam de neiging om alles dat niet bekend voorkomt, af te stoten. Maar juist de hybride organen, waarbij een mix met ons eigen materiaal wordt gebruikt, zouden dat te zijner tijd weleens kunnen voorkomen.

Leuke filosofie mevrouw Haines, maar wij gaan het niet meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *