macOS 10.14 Mojave: Dark Mode is eindelijk hier

macOS 10.14 Mojave officieel
Daarnaast is er nog ruimte voor voldoende andere kleine nieuwigheidjes.

Iedereen die van een Dark Mode houdt en in het bezit is van een apparaat met macOS 10.13 opgelet, want het moment is eindelijk daar! Op het WWDC heeft Apple vandaag bekendgemaakt dat deze nachtmodus er eindelijk komt. De feature, waar gebruikers al jaren om liggen te smeken, komt samen met macOS 10.14 uit, beter bekend als macOS Mojave.

Dit betekent dat alle menu’s van Apple, die doorgaans wit zijn, nu een fijne donkere zwarte tint met zich meekrijgen. Voorbij zijn dus die pijnlijke momenten wanneer je ’s avonds of ’s nachts je Mac openklapt en verblind wordt.

macOS 10.14 Mojave Dark Mode

Samenwerking, geen samensmelting
Hoewel een naadloze integratie van de Mac App Store en iOS App Store uitblijft, komt er wel een betere samenwerking. Wil je bijvoorbeeld een presentatiebestand op macOS voorzien van een foto of document, dan kun je deze via een foto gemaakt met je iPhone meteen uploaden. Specifieke iOS-applicaties worden op dit moment getest om te kijken of ze na kleine aanpassingen werken op macOS. Dit komt voor ontwikkelaars beschikbaar in 2019.

Ook krijgt de Mac een vernieuwde App Store. Er is sprake van een herkenbare doch nieuwe stijl, met meer focus op afbeeldingen en video’s van beschikbare applicaties. Daarnaast wordt er dagelijks een app uitgelicht, waarin de ontwikkelaar in de App STore er tips & tricks deelt over zijn of haar applicatie die je wellicht al in het bezit hebt.

Mac App Store

App Store past zich aan
Bovendien wordt het makkelijker om feedback achter te laten over geïnstalleerde applicaties. Niet alleen laat je anderen weten wat je van de apps vindt, maar past de App Store ook nog eens de selectie die jij ziet aan op basis van jouw beoordelingen.

Daarnaast geeft macOS 10.14 meer informatie via de Finder. In de nieuwe versie hoef je enkel over bijvoorbeeld een foto die je bekijkt, zonder dat je ergens op hoeft te klikken. Er verschijnt aan de rechterkant een informatiescherm met info wanneer de foto is gemaakt onder andere. Ook het selecteren en uitknippen van video’s en screenshots wordt een stuk gemakkelijker. Je hoeft hiervoor geen speciaal programma meer voor te openen.

macOS apps

Groepeer je bureaublad automatisch
Een andere vernieuwing is ‘Desktop Stacks’. Met behulp van Desktop Stacks worden alle icoontjes op het bureablad gegroepeerd op basis van bestanden. Denk hierbij aan je foto’s bij foto’s, spellen bij spellen en presentaties bij presentaties.

Belangrijke privacy update voor Safari
Het meest belangrijke voor iedereen die erg gehecht is aan zijn privacy, zal de nieuwe focus van Apple op het dereguleren van trackers waarderen. Safari gaat namelijk automatisch trackers blokkeren. Dit zijn bestanden die op jouw computer geplaatst worden en achterhalen wat je surfgedrag is.

macOS Safari

Door deze trackers kunnen gerichte advertenties getoond worden bijvoorbeeld. Door jou te anonimiseren op het internet, moet het moeilijker worden voor trackers en databedrijven om jou te vinden, waardoor je dus niet meer zo persoonlijk ‘getarget’ kunt worden.

macOS Mojave verschijnt aankomende herfst, maar een officiële lanceerdatum is niet bekendgemaakt. De eerste bèta’s zullen binnen korte tijd beschikbaar komen voor ontwikkelaars.

7 reacties

 1. Voorspelling voor einde van dit jaar …
  Apple komt met 1 custom thema voor IOS, ja maar liefst 1 om die naast de meer dan 10 jaar oude standaard thema te gaan gebruiken ….

  U raad het wellicht al, een Dark Thema !!! Revolutionair, echt waar !
  Bereid u voor op het oorverdovende geklap van miljoenen mensen.

    • @turbobrick: onder indruk is een groot woord … maar zoals jij wederom tekeer gaat gaat werkelijk nergens over.

     Zeker hoop indrukwekkende zaken gezien ( en vaak komt er achteraf nog een berg niet genoemde zaken boven water ).

     Je moet techniek en programeren snappen.

     Die demo van 2 mensen die AR aan het schieten zijn ( in dezelfde AR wereld ) lijkt kinderachtig en voor een leek niet indrukwekkend. Maar bied voor DERDEN ongekende game mogelijkheden en is een programeer hoogstandje om die BASIS voor elkaar te krijgen.

     Dat doet apple … ze brengen een (kinderachtig) basis … en derden kunnen gebruik maken van die basis om iets functioneels te maken. En dat jij AR niets vind … wil niet zeggen dat miljoenen anderen het wel leuk vinden.

     Maar goed … ben je het toch niet mee eens dus snap eigenlijk zelf niet waarom ik je voor de 1000 ste keer iets duidelijk probeer te maken

     Tjuzels

     • @dgh74: Ik hou het harde werk aan Google Tango even in het achterhoofd.
      Eerst zien dan geloven dus in dit geval.

      (weet je nog dat de PSP bijvoorbeeld ook “geweldige” AR functies had?) En dat was absoluut niet de enige in de afgelopen jaren.

     • @lolindir: Precies … Herinner me nog de geweldige AR demo’s met de komst van de Iphone X ..
      Nu zijn we 8 maanden verder en wat doen we ermee ?

      Beetje het Animoji verhaal, wie hoor je daar nu nog over … Gimmicks !

      En dat terwijl het notification screen nog steeds 1 grote bende is en men doet er geen ruk aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *