Man hackt loterij, koopt loten waar miljoenen op vallen

Loterij
Eddie Tipton, voormalig hoofd veiligheid (irony) van de Multi-State Lottery Association, heeft de loterij getild. Maar hoe vaak?

Niemand weet het – maar vaak genoeg om een onderzoek in 37 staten te organiseren.

Tipton zou een rootkit hebben geïnstalleerd op een speciale computer van zijn werkgever. Daar stond namelijk de Random Number Generator op en zo kende hij al voor de trekking de winnende nummers. À la Mission Impossible was de computer te vinden in een afgesloten kamer en was deze niet verbonden met het internet. Tipton zou echter op zeker moment handmatig de wijziging van zomer- naar wintertijd hebben moeten doorvoeren en toen een flashdrive tevoorschijn hebben gehaald.

Na de hack werden de juiste loten gekocht door een handlanger. Tipton is inmiddels veroordeeld voor fraude in de loterij van Iowa, maar zou de afgelopen zes jaar in minstens vier andere staten hebben gefraudeerd. Het is zeer waarschijnlijk dat er in die gevallen iets niet klopt. Zo won zijn broer een prijs van meer dan een half miljoen dollar. Een andere prijs werd geclaimd door een bedrijf dat eigendom is van een handlanger in de Iowa-zaak.

Dus nu worden winnaars in 37 verschillende staten onderzocht op mogelijk vals spel – om precies te zijn, iedere staat die sinds 2003, toen Tipton bij het bedrijf kwam, de MSLA-computers heeft gebruikt voor het trekken van winnende nummers. Zoals de procureur-generaal in Iowa het verwoordt: “Als je één kakkerlak vindt, moet je er van uitgaan dat er nog 100 andere die je nog niet gevonden hebt. Het zou naïef zijn te denken dat er maar vier jackpots bij deze fraude betrokken zijn.”

De totale schade zou op zijn minst $8 miljoen bedragen: Colorado, Oklahoma en Wisconsin bevestigen opgeteld dit bedrag aan Tipton en zijn handlangers te hebben uitgekeerd.

De eerste verdenking begon toen een advocaat in New York een jackpot van $16,5 miljoen probeerde te claimen, maar daar vervolgens van afzag zonder te onthullen wie het winnende lot had gekocht. Nogal verdacht, natuurlijk. Op surveillance-beelden was een man te zien die het winnende lot kocht bij een benzinestation. Door medewerkers van de MSLA werd hij geïdentificeerd als Tipton – en zo kwam het balletje aan het rollen (get it).

In oktober werd Tipton veroordeeld voor de fraude met de Hot Lotto Draw in Iowa. Daarbij werd de prijs van 14,3 miljoen (trekking in december 2010) uiteindelijk niet werd geclaimd. Een aan hem verbonden fonds in Belize had een jaar later geprobeerd dit anoniem te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *