Man slaapt korter dan Fitbit aangeeft, stapt naar de rechter!


Een man uit Florida heeft een zogenaamde class-action-lawsuit ingediend tegen Fitbit, omdat deze niet in staat zou zijn de duur van de slaap feilloos te tracken.

James Brickman kocht zijn exemplaar van de fitnesstracker in 2013. Met zijn rechtszaak wil hij alle Fitbit-gebruikers (alle modellen) vertegenwoordigen. Eerder werd de Fitbit Force aangeklaagd voor het veroorzaken van huiduitslag.

Volgens Brickman zou de bekende fitnesstracker zijn nachtrust ‘systematisch met 67 minuten overschatten’. Hij heeft de resultaten van zijn Fitbit vergeleken met de uitkomsten van polysomnografie, wat de meest accurate, wetenschappelijke manier is om slaap bij te houden. Vergeleken met actigrafie, een minder nauwkeurige methode, zit de Fitbit er ook nog 43 minuten naast.

Volgens de aanklacht kan de Fitbit ‘De slaap van de gebruiker totaal niet accuraat vastleggen’. Dat is consumentenbedrog, meent Brickman. Verder betoogt hij dat een verschil van meer dan één uur ‘voor serieuze gezondheidsproblemen kan zorgen’. Dat zou in strijd zijn met verschillende Californische wetten (oneerlijke competitie, false advertising, garantiewet).

UPDATE: 18 mei 2015
Fitbit ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Het bedrijf stelt dat de Fitbit trackers niet ontworpen zijn voor wetenschappelijke of medische doeleinden.

We do not believe this case has merit. Fitbit strongly disagrees with the statements about the product and the Company contained in the Brickman complaint and plans to vigorously defend the lawsuit. Fitbit trackers are not intended to be scientific or medical devices, but are designed to provide meaningful data to our users to help them reach their health and fitness goals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *