Man veroordeelt tot 18 maanden voor Bitcoin-piramidespel

Bitcoins Goud
Een standaard-piramidespel met de standaard-uitkomst van ieder piramidespel.

De belofte dat aan Bitcoin-gerelateerde investeringen een astronomisch rendement op zouden leveren kon Trendon Shavers niet waarmaken. Ten minste, in het begin wel, omdat hij geld van nieuwe investeerders gebruikte om de vorige generatie uit te betalen. Dat ging een tijdje goed, omdat de hoge rendementen steeds weer nieuwe belangstellenden trokken – totdat er geen nieuwe meer gevonden konden worden en het geïnvesteerde geld niet meer terugkwam. Totale verliezen liggen op 1,2 miljoen dollar. Investeerders trokken aan de bel en nu gaat Shavers anderhalf jaar de cel in.

In de hoogtijdagen ging er in het spel 4,5 miljoen dollar aan bitcoins om, waarmee 7% van het totale aantal Bitcoins in handen was van Shavers. De beloften logen er dan ook niet om: 7% rendement per week. Probeer dat maar eens met je spaarrekening voor elkaar te krijgen. Met het geld kocht Shavers onder meer een BMW en een vakantie in Las Vegas. Een deel van de inkomsten gaf hij weg aan familie.

Shavers is vermoedelijk niet de eerste die fraude pleegt met Bitcoins, maar heeft wel de twijfelachtige eer de eerste te zijn die er de bak voor in draait. Aanvankelijk was drie jaar cel geëist, maar sinds zijn arrestatie heeft hij een echte baan gehad als kok en geprobeerd zo veel mogelijk terug te betalen. Maar voor 1,2 miljoen dollar zul je behoorlijk wat biefstukken moeten bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *