Mars-rover legt recordafstand af op Mars

Mars-rover legt recordafstand af op Mars
Momenteel weet de door kernenergie aangedreven Curiosity alle aandacht op te eisen, onder meer door fallussen te tekenen, maar laten we niet vergeten dat er ook nog een tien jaar oud robotje rondrijdt op de barre oppervlakte van Mars.

We hebben het over de Opportunity (MER-B) die gelanceerd werd op 28 juni 2003 en landde op 25 januari 2004, op de Terra Meridiani. Deze oppervlakteverkenner is nog steeds in gebruik en heeft zojuist wederom 80 meter afgelegd, waarmee het totaal op 35.760 meter uitkomt. Daarmee pakt het NASA-project een nieuw record: de grootste rij-afstand in de ruimte met een NASA-voertuig.

Het record voor de langste ruimtetrip op wielen staat echter nog steeds op naam van de voormalige Sovjet-Unie, die in 1973 maar liefst 37 kilometer wisten af te leggen met de Lunokhod 2 op de oppervlakte van de maan.

Over Mars gesproken: er is steeds meer animo voor een enkeltje naar de rode planeet, maar wetenschappers zeggen dat het vrijwel nmogelijk is om er te leven wegens giftige stofwolken. Achtergrond op Wired.

[lg_folder folder=”NASA/MARS_Rover_Opportunity/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

2 reacties

  1. Het aantal aanmeldingen voor het Mars One project gaat richting de 100.000. Zouden die mensen ook weten dat er jaarlijks zo’n 200 asteroïden inslaan op Mars?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *