Massaal WiFi-infarct dreigt door wildgroei aan netwerken

Geen WiFi door overbelasting/teveel tettenpics
Er komen steeds meer punten waar je (meestal) gratis draadloos internet kan meepikken. In de trein, op het terras, gezellig op de camping, noem maar op. Maar hierdoor wordt de 2,4 GHz-band, de frequentie van de meeste netwerken, wel steeds voller en dreigt de hele boel vast te lopen. Opstopping op de digitale snelweg?

Elke band heeft maar zoveel kanalen die gebruikt mogen worden. Zo ook die van ons aller draadloos netwerk. En met steeds meer deelnemers wordt het steeds drukker aldaar. En dat kan wel eens voor serieuze problemen zorgen, buiten dat wij niet meer draadloos tettenpics wetenschappelijk verantwoorde natuurdocumentaires kunnen bekijken.

Diezelfde band wordt namelijk ook gebruikt om draadloos binnen bedrijven data uit te wisselen. Denk hierbij niet alleen aan kantoren, maar ook de seinen bij de Noord-Zuidlijn, of de containeroverslag in Rotterdam. Als daar een netwerkfout optreedt door congestie zijn de gevolgden niet te overzien.

De simpelste en meest gehoorde oplossing is om alles naar de 5 GHz-band te verschuiven. Daar is het (nog) een stuk rustiger, en zijn ook meer kanalen beschikbaar. Alleen moeten alle eindapparatuur in het netwerk, routers, en versterkers daar wel mee om kunnen gaan. Dit kan binnen het conservatieve publieke stelsel nog wel eens een probleem zijn…
(Via NRC.nl)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *