Mensen nemen ongemerkt gezichtsuitdrukkingen van robots over

Einstein bot
Het is bekend dat mensen automatisch (en ongemerkt) gezichtsuitdrukkingen van elkaar overnemen. Als iemand lacht, lach jij terug. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat we dit nu ook al doen bij robots.

Er werd een speciale (creepy) robot in elkaar gezet voor dit experiment met het gezicht van Albert Einstein. De 23 studenten die meededen met het project, namen al snel de gezichtsuitdrukkingen van de robotgeleerde over. Dit is opvallend, omdat ze zich er volledig van bewust waren dat het hier om een robot ging, waardoor ze zich in het begin ook nog eens ongemakkelijk voelden.

Piotr Winkielman, psycholoog aan de Universiteit of California, speelde een rol bij het onderzoek. Hij vertelde tegen LiveScience dat dit experiment aantoont dat mensen op een hele natuurlijke manier contact kunnen hebben met een computergestuurde robot:

“Moderne technologie kan niet alleen robots ontwikkelen die eruit zien als mensen, ze bewegen ook hun gezichten op geheel menselijke wijze. Dit toont aan dat, dankzij het imiteren van emoties, mensen een andere relatie kunnen vormen met robots dan voorheen mogelijk was.”

Einstein

Geen instructies
Voorafgaand aan het onderzoek werd aan de studenten natuurlijk niet verteld waar op gelet zou worden. De gezichtsuitdrukkingen werden dus zonder instructies of aanwijzingen geïmiteerd. Een soortgelijke studie waarbij Einstein slechts op een televisiescherm verscheen, leverde minder indrukwekkende resultaten op. Alleen de studenten die Einstein er levensecht uit vonden zien namen de uitdrukkingen over.

“Onze data laat zien dat het imiteren ook gebeurt als mensen duidelijk niet geloven dat de andere ‘persoon’ leeft, een vrije wil heeft of daadwerkelijk emoties ervaart. Deze basiskenmerken van een wezen met emoties tellen dus niet mee.”

Het onderzoek kan helpen bij het ontwikkelen van robots in de toekomst, die beter zijn in het scheppen van een band met de gebruiker. Ook zouden mensen zich eerder op hun gemak voelen met een robot met dit soort menselijke trekjes. Zolang hij er maar niet uitziet als die doodenge Albert Einstein-bot vinden wij het best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *