Met 10.000 wachtwoorden kan je bijna alle accounts kraken

Simpele wachtwoorden
Uit een analyse van 6 miljoen, door mensen bedachte, wachtwoorden bleek dat maar liefst 98,1% te raden is via een lijst met 10.000 veelvoorkomende combinaties. Is jouw wachtwoord eigenlijk wel moeilijk genoeg?

Accountant Deloitte heeft onderzoek laten doen naar het gebruik van wachtwoorden en hoe veilig deze eigenlijk zijn. Omdat ook gewone huis-tuin-en-keukencomputers veel krachtiger worden is een wachtwoord dat bestaat uit 8 posities (en gebruik maakt van hoofdletters, kleine letters, een cijfer en een teken) eigenlijk niet veilig genoeg meer. Ondanks dat dit door veel experts nog als zeer veilig wordt gezien.

Ook het feit dat mensen tegenwoordig gemiddeld 26 verschillende accounts hebben, maar slechts 5 verschillende wachtwoorden gebruiken voor die accounts is een probleem. Deloitte voorspelt dan ook dat zaken als two-step-authentication een ware opmars gaan maken. Facebook en Google bieden dit al geruime tijd aan en recent zijn ook Twitter, Apple en LinkedIn hiermee begonnen. Je account met alleen een wachtwoord beschermen is tegenwoordig niet meer genoeg om kwaadwillende hackers buiten de deur te houden.

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een wachtwoordmanagementprogramma, zoals LastPass. Google heeft echter al aangegeven dat ze in de toekomst wachtwoorden geheel overbodig willen maken. (via: wsj.com)

De lijsten met passwords kun je hier downloaden, de top 500 passwords kun je HIER in tagcloud-style bekijken.

[gv data=”B8Ib89tB5Bk”][/gv]

Nog geen reacties

    • @Yeelen: er zijn wat van die theorieën dat je één basiswachtwoord moet hebben, waar je dan voor iedere site een variant van maakt. Dan heb je wel verschillende wachtwoorden, maar zou je ze ook nog moeten kunnen onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *