Met deze smog kun je een huis bouwen

Smog Baksteen
Een Chinese kunstenaar liep 100 dagen met een stofzuiger door Beijing en alles dat hij (ver)kreeg was deze armzalige smog-baksteen.

‘坚果兄弟’, oftewel ‘Nut Brother’, noemt deze kunstenaar zich. 100 dagen lang liep hij 4 uur per dag door de straten van Beijing, gewapend met een 1000 watt industriële stofzuiger, terwijl hij de stang in de lucht hield. Vervolgens liet hij de verzamelde stof in een fabriek mengen met een beetje klei in om zo bovenstaande baksteen te produceren. Het resultaat: een symbool van de ongekende vervuiling die van mondkapjes een onmisbare accessoire dreigt te maken.

Op zijn Weibo-account krijgt deze Nut overigens de nodige haters op zijn dak, die hem bekritiseren om het gebruik van klei: hij zou zo de vervuiling overdrijven. Maar dat de baksteen deels uit klei bestaat kan niet verhullen dat luchtvervuiling in China een enorm probleem is. Volgens natuurkundigen van de universiteit van Californië sterven er in China elke dag zo’n 4000 (!) mensen door luchtvervuiling. 38% van de Chinezen zou leven in een gebied waar de luchtkwaliteit naar Amerikaanse maatstaven als ‘ongezond’ zou worden gekwalificeerd.

Zelf zegt Nut Brother over zijn project:

“The day we exhaust all of the Earth’s resources, we will ourselves turn into dust.”

Het project komt trouwens op een goed moment, want Beijing gaf maandag code oranje af voor de luchtvervuiling, de hoogste score in meer dan een jaar tijd.

Nut Brother is een voormalig copywriter uit de stad Shenzhen. In 2008 verhuisde hij naar Beijing. Voor een ander project cremeerde hij een hond die hij kocht in Yulin (een stad waar jaarlijks een festival wordt gehouden waar honden voor hun vlees worden geslacht), vulde 1000 blauwe ballonnen met de as en liet deze vervolgens opstijgen. Deze kunstenaar heeft dus duidelijk iets met stoffelijke resten *badum ching*

[gv data=”HI8q_wDTARE”][/gv]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *