Met Windows 10 hou je meer ruimte over op je harde schijf

Microsoft komt 21 januari met Windows 10-evenement
Microsoft probeert Windows 10 neer te zetten als een lichtgewicht besturingssysteem dat zware taken aankan als het moet. Hoe? Door bestanden te comprimeren en razendsnel uit te pakken als je ze nodig hebt.

In een blogpost doet Microsoft uit de doeken hoe Windows 10, de opvolger van Windows 8.1, op sommige apparaten minder opslagruimte in beslag zal nemen.

Compact footprint

Microsoft gaat een groot aantal systeembestanden comprimeren in Windows 10. Hiermee wordt tot 2,6 GB aan opslagruimte bespaart. Dat is echter op de 64-bit-versie van het besturingssysteem, op de 32-bit-versie wordt 1,5 gygabyte bespaard. Randvoorwaarde is wel dat de hardware snel genoeg is. Computers moeten dus voldoende intern geheugen hebben en beschikken over een processor die snel genoeg is om de bestanden vlot te kunnen decomprimeren.

Ook de recovery-image, waarmee je de inhoud van de computer kunt terugzetten als de harde schijf of de hele computer niet meer functioneert, wordt niet meer standaard meegeleverd. Een ingreep die voor nog eens 4 tot 10 gigabyte aan vrije ruimte zorgt. Windows 10 zou in staat zijn om via Refresh and Reset functionalities eigenhandig een schone versie van zichzelf te installeren, mocht dat nodig zijn.

Het is nog niet bekend wanneer Windows 10 in de winkels ligt, maar er gaan geruchten dat de RTM-versie (Release to Manufacturing) in juni al uitkomt. Dit zal de Windows 10-versie zijn die OEM-fabrikanten op hun pc’s, laptops en tablets zullen installeren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *