Microsoft bevestigt: Edge browser via Chromium

Microsoft-Edge-Chromium
Vice President Joe Belfiore geeft een toelichting.

Wij meldden eerder deze week al dat er sterke geruchten gingen dat de Microsoft Edge Browser zijn langste tijd gehad had. Vandaag bevestigde vice-president Joe Belfiore dat Microsoft Edge wordt gebaseerd op Chromium. Hij legt uit dat dit beter is voor zowel klanten als web-ontwikkelaars.

Voor eindgebruikers ziet hij vooral een betere compatibiliteit. Dit zowel met andere browsers als met andere Windowsversies, zoals Windows 7. Daarnaast geeft hij aan dat er een hardware-integratie kan plaatsvinden met allerlei andere Windows-apparatuur. Tot slot zou deze toepassing ervoor zorgen dat jouw batterij langer meegaat. Ook voor webontwikkelaars ziet hij voordelen.Zo hebben zij minder platformen waartegen zij hun ontwikkelingen hoeven te testen en blijft de kennis over legacy-IE websites beschikbaar. Ook voorziet hij dat er door de betere integratie voor eindgebruikers veel meer toepassingen mogelijk zijn. De derde categorie gebruikers die volgens hem voordelen hebben bij deze verandering zijn de IT-afdelingen van grote bedrijven. Zij zullen een betere compatibiliteit van oude en nieuwe Apps ervaren.

Om de herontwikkeling op Chromium zo goed mogelijk te laten verlopen gaat Microsoft 3 stappen nemen. Als eerste verhuist men de desktop-versie van Microsoft Edge naar een web platform dat kan connecten met chromium. Vervolgens wordt Microsoft Edge uitgerold naar alle legitieme Windows-versies en zullen er frequente updates volgen. Als laatste stap zal men web platforms ondersteunen om ook andere Chromium-based browsers beter geschikt te maken voor Windows apparaten. Deze laatste doelstelling lijkt logisch voor een Open Source project als Chromium maar is dat voor Microsoft zeker niet. Zo probeerde zij recent nog mensen tegen te houden die Firefox of Chrome als browser wilden downloaden door kinderachtige pop-up waarschuwingen te plaatsen. Ander opvallend aspect is dat Belfiore verwacht dat de browser ook compatibel wordt voor macOS.

Deze ontwikkelingen worden vanaf 2019 in gang gezet. Belfiore nodigt ontwikkelaars alvast uit om mee te testen en geeft aan dat eindgebruikers geen actie hoeven te ondernemen. Zijn hele blog kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *