Microsoft bezwijkt, verklaart Windows 10 Mobile dood

Het is klaar
Het zat er al een tijdje aan te komen.

Laten we heel eerlijk tegen elkaar wezen: Windows 10 Mobile (en daarvoor Windows Phone 8.1) is nooit een gigantisch succes geweest. Er is een harde kern die genoot van Microsoft’s eigen OS voor smartphones, maar het was voor velen nooit zo intuïtief of gemakkelijk in gebruik als Android of iOS. Daarom geeft Microsoft het binnenkort officieel op.

Windows 10 Mobile werd in maart van 2016 beschikbaar voor consumenten en werd sindsdien op een handjevol smartphones, phablets en tablets uitgebracht, maar geraakte nooit mainstream. Begin dit jaar werd bekend dat er geen content updates meer zouden worden uitgebracht en toen uitlekte dat Microsoft in elk geval nadenkt over het gebruik van Android op hun eigen toestellen, was het al een beetje duidelijk.

En nu is daar het verlossende woord: in een ondersteuningspagina maakt Microsoft bekend dat ze Windows 10 Mobile nog tot 10 december 2019 ondersteunen, waarna er dus geen beveiligings- en software-update uitkomen. Sterker nog, als je smartphone op Windows 10 Mobile 1703 draait (met andere woorden, de Lumia 640 en 640 XL) dan loopt die ondersteuning maar tot juli van dit jaar door. Dit komt kort na het nieuws dat Windows 7 binnenkort niet meer ondersteund wordt.

Wat betekent dit in de praktijk? Nou, dat je nog een klein jaar hebt (of zelfs korter) om over te stappen op Android of iOS. Voor alle duidelijkheid, na de ‘deadline’ werkt je toestel wel nog gewoon en de paar apps die voor je OS zijn uitgebracht, kunnen voorlopig goed nog updates verschaft krijgen. Microsoft zelf brengt daarentegen geen updates meer uit wat het gebruik van een smartphone met Windows 10 Mobile onveilig maakt. Nieuwe malware en bugs worden niet meer bestreden.

Ondertussen werkt Bill Gates geesteskind hard aan de volgende stap in smartphone-evolutie, de opvouwbare smartphone.

Foto @Maurizio Pesce (CC BY 2.0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *