Microsoft gaat verhaal schrijven bij je fotos

Surfen
Dat verhaal wordt dan niet geschreven door een mens, maar door een kunstmatig intelligente robot die zelf begrijpt wat er aan de hand is.

Nu heeft Microsoft de laatste tijd een reeks flaters geslagen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tay de nazi-twitterbot kwam al snel met allerlei racistische 9/11 en holocaust-gerelateerde complottheoriën op de proppen. Na een reboot raakte ze vrijwel meteen verstrikt in een feedbackloop waarin een enorme reeks inhoudsloze tweets verden verstuurd. En dan is er nog de onlangs gelanceerde foto-herkenningssoftware Caption-bot, die in een jurk een kat met stropdas meent te herkennen en stelt dat óf Siegfried óf Roy een vrouw moet zijn.

Maar Microsoft laat zich niet uit het veld slaan en nog voor men in staat is de inhoud van fotos te herkennen, wordt alweer gewerkt aan software die van die inhoud een lopend verhaal moet maken. Noem het ambitie, of een gebrek aan respect voor de nobele kunst van het schrijven. Microsoft:

“The goal is to help give AIs more human-like intelligence, to help it understand things on a more abstract level — what it means to be fun or creepy or weird or interesting. People have passed down stories for eons, using them to convey our morals and strategies and wisdom. With our focus on storytelling, we hope to help AIs understand human concepts in a way that is very safe and beneficial for mankind, rather than teaching it how to beat mankind.”

Het klinkt allemaal lekker abstract. Zo van: we gaan een beetje experimenteren, verwacht niet dat je dit volgende week kunt downloaden. En als je het volgend jaar kunt downloaden, verwacht dan niet dat het werkt ofzo.

We gaan het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *