Microsoft helpdesk-scam belazerde voor miljoenen in NL

Auteur: , 2 Reacties
Doe dicht, hang op, bel je bank

Lees hier hoe de oplichters te werk gingen en hoe jij ze kunt herkennen.

Oplichters die zich voordoen als Microsoft-medewerkers hebben in 2017 voor z’n €7 miljoen aan schade veroorzaakt. Dat zegt de politie vandaag in een blogpost. Dit is hoe de oplichters te werk gaan en hoe jij je hiertegen kunt wapenen.

Ik heb het de afgelopen paar jaar al minimaal 5 keer meegemaakt; een Engelssprekende Indiër belt me op de huistelefoon en zegt dat hij/zij van Microsoft is. De eerste keer was even schrikken en ik was wel degelijk even verward, maar tegenwoordig maak ik er een leuk spelletje van. Soms heb ik geen tijd en zeg ik dat ze de vinkentering kunnen krijgen, maar soms probeer ik ze zo lang mogelijk aan de lijn te houden. E-mail-scammers kun je aan het lijntje houden via deze hilarische chatbot, maar via de telefoon moet je toch echt creatiever zijn.

Helaas weten veel Nederlanders niet dat het om een smerige praktijk gaat en zo’n 70 procent van de slachtoffers in 2017 was dan ook 50 jaar of ouder. Een van de slachtoffers werd zelfs voor bijna €100.000 euro gedupeerd. Ontzettend sneu, maar ook zeker te voorkomen. Het moge namelijk algemeen bekend zijn: Microsoft belt niet met hun klanten als er een probleem is. Wanneer je iemand van ‘Microsoft’ (of welk ander softwarebedrijf dan ook) aan de telefoon hebt, kun je direct ophangen. Als je problemen hebt, moet je zelf hulp zoeken, dat doet het miljardenbedrijf niet voor jou.

Mocht je om wat voor reden dan toch twijfelen, dan zijn dit de meest gebruikte werkwijzen. De buitenlandse ‘helpdeskmedewerkers’ informeren je over bijvoorbeeld een virus op je PC, vertellen je dat je een update moet downloaden of – de truc die ze bij mij altijd proberen te bewerkstelligen – je licentie zou verlopen zijn. Nogmaals, Microsoft neemt hierover geen contact met je op en al helemaal niet via de telefoon.

Toch stijgt het aantal oplichtingen door middel van de Microsoft helpdesktruc stevig. In 2016 waren er iets meer dan 1100 meldingen van oplichting, terwijl dat er afgelopen jaar al 2000 waren. Overigens zijn dit alleen de aangiftes/meldingen die bij de politie terecht kwamen, dus ga er maar van uit dat er nog veel meer buit is gemaakt door de smeerlappen.

Dus, vertel je ouders, buurman, grootouders en klasgenoten dat deze oplichters zo te werk gaan. En als je dan toch al bezig bent, waarschuw diezelfde mensen dan ook even dat ze niet moeten investeren in shady cryptocurrency-bedrijven, want voor je het weet peert de eigenaar hem met €300.000 eurie. Tot slot lees je hier voor hoeveel miljoen internetfrauders mensen in 2016 oplichtten. Spoiler alert: kattenpis vergeleken met alleen al deze specifieke Microsoft-scam.2 reacties

Zelf ook zo’n iemand aan de lijn gehad. Heb hem een uur bezig gehouden om op het einde te zeggen dat ik een macbook heb haha
@hdboef: net goed!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).