Microsoft verrast met introductie Windows 10

Auteur: , 9 Reacties

Windows 9 of Windows Treshold, dat zou de naam van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft worden. De Amerikanen hebben hun creativiteit echter alle vrijheid gegeven en komen met… Windows 10!

Windows 10 is de opvolger van Windows 8, dat nooit echt een goede naam kreeg bij het grote publiek. De Metro-interface oogde wellicht vooruitstrevend, maar echt lekker werken deed het op een desktop niet. Daar heeft Microsoft gelukkig van geleerd, want Windows 10 krijgt op elk apparaat een eigen jasje. Denk aan de vertrouwde desktop op je computer en een tegeloverzicht op je tablet.

De nieuwste Windows-versie werkt overigens niet alleen maar op je computer of tablet, maar komt ook naar je smartphone. Microsoft wil daarmee benadrukken dat alle Windows-apparaten samenwerken. Ze krijgen dan ook een gezamenlijke applicatie-winkel. Het betekent tegelijkertijd het einde van Windows Phone als zelfstandig besturingssysteem, want ook de Windows-telefoons gaan dus op Windows 10 draaien.

Microsoft noemt Windows 10 niet voor niets ‘het vertrouwde van Windows 7, gemixt met onderdelen van Windows 8’. We kunnen namelijk eindelijk weer gebruik maken van een echt startmenu, op de plek waar je ‘m verwacht: linksonder. Je opent er niet alleen je apps en mappen, maar vindt er ook interactieve widgets in tegels, die je zelf in grootte kunt aanpassen. Datzelfde geldt overigens ook voor het startmenu zelf.

Daarnaast zetten de Amerikanen met Task View in op een nieuwe manier van multi-tasken. Met een druk op de knop in de taakbalk krijg je een overzicht van alle actieve programma’s, terwijl je hier ook meerdere bureaubladen kunt maken. Op het ene bureaublad werk je bijvoorbeeld aan een artikel, terwijl je op de andere rustig een filmpje kunt kijken.

Windows 10 verschijnt halverwege 2015, maar Microsoft stelt vanaf morgen een eerste previewversie beschikbaar.9 reacties

Geen livestream van de perco. dat word twitter F5’en.
@Laue: je kunt ook gewoon even janetter of tweetdeck installeren :) scheelt slijtage van je F5 knop
prangende vraag, de nieuwe generatie telefoons draaien die X86 of ARM?
Is deze upgrade ook gratis voor huidige Windows (8) gebruikers?
@revstars-net: ze hebben er nog niets over gezegd. speculaties zeggen van wel.
@revstars-net: Is nog niet bekend gemaakt..
@revstars-net: volgens mij hebben ze dat wel gezegd. Als ik tweakers mag geloven.
Klinkt goed allemaal! Laat maar komen, want Windows 8 weerhoudt mij ervan om een nieuwe laptop/pc te kopen (waar ik zo langzamerhand wel aan toe ben).
Klinkt erg goed!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).