Microsoft bouwt supergroot datacentrum in Nederland

Micrososft bouwt supergroot datacentrum in Nederland
De recente geruchten blijken waar. In de Kop van Noord-Holland zal begin volgend jaar, tussen de komkommers- en de tomatenkassen, een reusachtig datacentrum van Microsoft verschijnen.

Volgens het Noordhollands Dagblad komt de enorme “computerschuur vol servers” langs de Agriport A7 in Middenmeer te staan. Op een locatie van 400.000 vierkante meter zal ‘Project Blue’ uit de grond worden gestampt waar Microsoft zo’n twee miljard euro in zal investeren. Dit levert bij het datacentrum alleen al 150 tot 200 vaste banen op. Arbeid voor de bouw niet meegerekend.

Eén van de grootste buitenlandse investeringen in Europa

Volgens gedeputeerde Jan van Run gaat om één van de grootste buitenlandse investeringen in Nederland. Hij laat weten dat het één van de grootste datacenters in Europa zal worden. Niet geheel onterecht houden de provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon rekening met een aanzuigende werking en zullen andere bedrijven deze locatie in overweging nemen.

Eerder werd aangegeven dat de keuze voor dit bedrijventerrein mede bepaald werd door de naastgelegen kassen, die warmte opvangen en omzetten in elektriciteit. Overtollige energie kan vervolgens aan het datacentrum geleverd worden, terwijl Microsoft de vrijgekomen warmte weer kan terugvoeren naar de kassen.

Microsoft wil vooralsnog niet ingaan op de details, maar de bouw zou begin 2014 moeten beginnen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *