Mobiel datagebruik in Nederland geëxplodeerd

Mobiel datagebruik in Nederland geëxplodeerd
We zijn harder dan ooit mobiele MB’s aan het verstoken. In 2013 kwam Nederland uit op 27,6 petabyte.

Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Telecommonitor. Dankzij de toename van het aantal mobieltjes & tablets dat geschikt is voor mobiel breedbandinternet, stijgt het verbruik van data en neemt het aantal verstuurde sms’jes af. Ofwel, gratis berichtendiensten als WhatsApp, iMessage en BBM zijn het sms-model nog steeds aan het slopen: in een jaar tijd is het verbruik van sms met ongeveer 34 procent afgenomen, van 9,5 miljard naar 6,3 miljard per jaar.

53 procent meer mobiele data

Ondertussen ging het verbruik van data met ongeveer 53 procent omhoog. Van 18,1 petabyte naar 27,6 petabyte in 2013. Operators spelen in op de invloed die mobiel breedband op belminuten heeft door bundels aan te bieden met onbeperkte hoeveelheden belminuten en sms-berichten. Het aantal minuten dat gebeld is, blijft ongeveer gelijk op 22,7 miljard.

Terugkomend op het aantal toestellen met toegang tot mobiel breedband (3G of 4G), het aantal aansluitingen hiervan is gestegen van 9,8 miljoen naar 11,0 miljoen. Het aantal abonnementen voor dongels en tablets daalde in de eerste helft van 2013 wel, omdat sommige providers abonnementen aanbieden die zowel voor tablets als voor smartphones geschikt zijn.

Conclusie: de aloude sms verkeert nog steeds in een terminale toestand. Behalve als WhatsApp eruit ligt

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *