Moddervette VR-game brengt je naar Tsjernobyl [video]

Tsjernobyl
Een nieuwe game maakt gebruik van baanbrekende VR-technologie om je te brengen op eén van de weinige plekken op aarde waar je echt niet heen kan/moet willen: Tsjernobyl. Must watch.

Het is misschien wel de meest desolate en apocalyptische plek op aarde: het in 1986 verwoeste stadje Tsjernobyl in de voormalige Sovjet-Unie (nu Oekraïne). Op 26 april 1986 explodeerde daar een kerncentrale. De effecten waren geen lachertje. In het jaar 2000 claimden een slordige 3,5 miljoen Oekraïners gezondheidsklachten te hebben overgehouden aan de ramp.

Pas sinds kort is het voor toeristen mogelijk om een (kort) bezoek te brengen aan Pripyat (gelegen in de zogenaamde Chernobyl Exclusion Zone en al even verwoest), omdat de isotopen van des tijds ver genoeg vergaan zijn om dit veilig te maken. En toch. Bijna 30 jaar later is het nog steeds geen vrij begaanbaar gebied, en naast de totale destructie is het ook een soort Pompeï, een versteend stukje Sovjet-geschiedenis.

Al met al een interessante locatie voor een game, dacht het Poolse Farm 51, en die hebben het meteen goed aangepakt. Met dank aan Thorskan Environment Scanning Technology rennen de karakters door echte beelden van echte locaties in deze VR-game. De makers bezochten Pripyat en wisten het klaar te spelen te worden ingedeeld als onderzoeksteam, zodat ze op plekken konden komen die normaal niet toegankelijk zijn. Aan Get Even wordt al sinds 2013 gewerkt en hij moet volgend jaar uitkomen. Bovendien worden de verkregen stereoscopische 360-graden HD-beelden (wat een term) gebruikt in een aparte app, waarmee je een virtuele tour door de stad kunt maken.

Bekijk de teaser, maar toch vooral ook de making-of:

[gv data=”reIzoNE9WcE”][/gv]
[gv data=”4dnw9dWISvw”][/gv]

2 reacties

  1. Wat die kerels doen is wel zwaar onverstandig trouwens. Op het asfalt is er niet veel straling, maar de begroeiing die door de scheuren omhoog komt is nog sterk actief. Even lekker over die stukken mos en onkruid lopen is dus behoorlijk stom. Wel een bizarre plek trouwens, ik ben er dit voorjaar geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *