Modernste fietsfabriek ter wereld staat straks in NL

Gazelle fietsfabriek
In september 2015 wordt in het Gelderse Dieren het Gazelle Innovation & Production Center officieel in gebruik genomen.

Gazelle bouwt al 123 jaar fietsen in Dieren. In de loop der jaren werd de fabriek beetje bij beetje uitgebreid. Jaap Merkus, Algemeen Directeur van Koninklijke Gazelle: “We hebben besloten om de fabriek deze keer meer radicaal te vernieuwen. Het kenmerkende monumentale hoofdgebouw uit 1912 is in oude luister hersteld, maar voor de rest is een compleet nieuwe productiefaciliteit opgetrokken. In alle onbescheidenheid: “we hebben de modernste fietsfabriek ter wereld gebouwd.”

Hyperefficiënt productieproces
Hoewel er nog steeds veel ambacht bij de bouw van een Gazelle komt kijken, is de basis van het productieproces gebaseerd op lean manufacturing. Hierbij worden alle componenten voor de fiets in één vloeiende logistieke stroom door de fabriek geleid. Merkus: “Afwijkend gespecificeerde modellen worden bijvoorbeeld tussendoor met de zeer moderne Power and Free paintshop heel slim naar een extra bewerkingsruimte getransporteerd. Kwaliteit en efficiëntie nemen daardoor enorm toe. De doorlooptijd is nu met een factor twee verkort, het doel eind 2015 is factor drie.”

Vanaf zogenaamde ABC-eilanden wordt de productie continu gemonitord. De lakstraat is een goed voorbeeld van de keuze voor kwaliteit. Met een elektrische lading (80.000 Volt) worden drie lagen poederlak aangebracht op de frames. Deze zeer energie-efficiënte methode werkt oplosmiddelvrij; de lak is watergedragen en dus milieuvriendelijk.

Focus op e-bike innovatie
In Nederland heeft één op de vier verkochte fietsen inmiddels e-aandrijving. “Gazelle is in Nederland e-bike marktleider. Ons doel is om die rol ver buiten de landsgrenzen door te trekken”, zegt Merkus. “Dit willen we bereiken met innovaties op het gebied van lichter fietsen, slim ontwerp en robuuste kwaliteit. Een Gazelle geeft je meer zin in fietsen – je kan een Gazelle eenvoudigweg niet laten staan. De robuuste kwaliteit van een Gazelle zit in veel details zoals de kenmerkende dubbele kromming van het frame, geïntegreerde verlichting en automatische kettingspanners.”

“Daarbij ontwikkelen we e-bikes met merken als Impulse, Panasonic en Bosch, de beste partners op dat gebied”, gaat hij verder. De komende jaren zet de ontwikkeling van de e-bike zich voort en zal voor meerdere fietsen de standaard worden. Gazelle zet daarnaast ook vol in op de ‘connected ebike’. Onze ambitie is om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van premium e-bikes en connected oplossingen met bijvoorbeeld smartphones and smartwatches horen hier bij.”

3D-ontwerpen en -printing
Om nieuwe styling- en frame concepten te ontwikkelen voor de Nederlandse en mondiale consument hebben de Gazelle-designers in het Innovation Center de beschikking over een van de twee indrukwekkend Full HD schermen van 2,5 meter die Nederland rijk is. 3D-ontwerpen van fietsen worden hier op ware grootte weergegeven en kunnen worden beoordeeld aan de hand van levensechte kleurcalibraties. Nieuw te ontwikkelen onderdelen of prototypes worden vervolgens razendsnel gebouwd met 3D-printing.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *