Moet er een verbod komen op smartwatches in het verkeer?

Smartwatch-Auto
Een nieuw onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont namelijk aan dat smartwatches voor nog meer afleiding zorgen dan een smartphone.

Volgens The Huffington Post kan een bestuurder van een auto beter een smartphone dan een smartwatch mee zijn auto innemen als het op veiligheid en alertheid aankomt. Volgens een onderzoek van het Transport Research Laboratory heeft een bestuurder die op zijn smartwatch kijkt 2,5 seconde nodig om te reageren op een verkeerssituatie, terwijl dit normaal gesproken 0,9 seconden is.

Het opvallende is dat de reactiesnelheid bij een smartphone naar 1,85 seconden vertraagt. Ondertussen is (niet handsfree) bellen of je smartphone bedienen in de auto verboden, terwijl er nog geen duidelijke regels opgesteld zijn voor een smartwatch.

Apple Watch?
Gek genoeg hebben de onderzoekers het over een Apple Watch bij het presenteren van hun bevindingen, terwijl ze eigenlijk een doorsnee smartwatch (die niet benoemd wordt) gebruikten om het onderzoek uit te voeren. De resultaten blijven hierdoor uiteraard wel hetzelfde.

Als je erover nadenkt is het natuurlijk niet zo gek: een telefoon zit in je broekzak of ligt ergens in je auto, terwijl een smartwatch (waarschijnlijk) altijd om je pols zit. De drempel om even een blik te werpen op die notificatie die binnenkomt is daardoor een stuk lager, maar blijkbaar nog steeds heel gevaarlijk. Het is alweer een hele tijd terug dat smartphones uit de handen van de bestuurder verdwenen, dus is het de vraag wanneer de smartwatches volgen.

3 reacties

  1. Er moet een verbod komen op dat domme volk wat om de een of andere reden wel aandacht heeft voor dat kleine schermpje om de pols, maar die grote ruit voor hun neus en alles wat daarachter gebeurt over het hoofd ziet.

  2. Een verbod? Ja graag! En dan niet van die laffe boetes van 150 euro, maar gewoon de telefoon een weekje afpakken. Daar hebben ze meer last van dan dat geld. Als ze een boete krijgen is dat voor die types alleen maar iets om via hun telefoon te “sharen” met hun “friends”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *