Motorrijder krijgt hersengestuurd kunstbeen na amputatie

Seamus heeft daar het een en ander over te zeggen
Als je aan een kunstbeen denkt komen er al snel beelden van allerlei onhandige houten poten boven borrelen. Maar een team uit Chicaco, IL heeft bewezen dat je ook met een mechanisch been gewoon kan lopen.

Eerst werden prothetische benen aangestuurd met knoppen of via spierbewegingen. Het werkte, maar het zag er nogal onnatuurlijk uit en had als grote nadeel dat de drager altijd handmatig het been in zit-stand moest leggen als hij ergens zat. Niet echt handig om vooral niet op te vallen in een stampvolle trein in de spits.

Nu is er een been wat direct door de hersens bedient wordt, net zoals een ‘gewoon’ been. De bewegingen zien er veel natuurlijker uit, en het revalidatieproces kan veel korter zijn omdat het been gebruiksvriendelijker is. De drager kan zich veel beter concentreren op het opnieuw leren lopen omdat het bedienen van het been vooral door de computer gebeurd in plaats van de drager.

De 32-jarige motorrijder die bij een ongeluk zijn been verloor is tot proefkonijn bestempelt. Maar als we het filmpje mogen geloven is het been zo goed als klaar om op bredere schaal voet aan de grond te krijgen (ha!). Prijzen zijn nog niet bekend, maar het is uiteraard hopen dat dit veel mensen kan helpen.

(Via:AutoEvolution)

[gv data=”b3YgoYNgiMQ”][/gv]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *