Musk stuurt vandaag een Tesla naar Mars: dit moet je weten

Musk stuurt Tesla naar Mars vandaag: dit moet je weten
Een ludieke actie, of heeft dit een serieuze betekenis?

Elon Musk weet altijd wel het nieuws te halen. Sommigen zullen denken dat de ondernemer niet helemaal goed in zijn bolletje is, maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat Musk hele duidelijke redenen heeft voor zijn bijzondere acties. Zo was de onlangs gelanceerde vlammenwerper een regelrechte grap van zijn bedrijf The Boring Company, waarvan de naam eigenlijk ook een grap is. Dat er duizenden mensen waren die het ding nog gingen kopen ook, was misschien een nog grotere grap. Musk lacht in dit geval het laatst, met de orders die in totaal miljoenen opleveren.

Toen bekend werd dat de SpaceX-man zijn oude Tesla Roadster naar Mars wilde gaan sturen, kwam er direct een storm aan reacties op gang. Niet zo vreemd. Ken jij iemand die een auto de ruimte in heeft gestuurd? Musk doet dit echter niet voor de lol.

Met dit project test SpaceX namelijk een nieuwe raket, genaamd Falcon Heavy. Het betreft de krachtigste raket van SpaceX en het is in feite een grote variant van de Falcon 9-raket. De Falcon Heavy is zelfs twee keer zo sterk als de krachtigste raket op dit moment; de Delta IV Heavy. In dit geval zorgen 27 motoren voor voldoende kracht om de Tesla veilig in een baan om de zon te kunnen brengen. De raket heeft de power van 18 Boeing 747’s bij elkaar. Als de proef succesvol blijkt, dan gaat men kijken of astronauten met deze raket verder in de ruimte kunnen worden gebracht. Misschien zelfs naar Mars. Let op: de tesla gaat nu dus (nog) niet naar Mars, de reis is echter wel vergelijkbaar. Al sinds de jaren vijftig denken wetenschappers na over een menselijke reis naar de rode planeet. Tot op heden is er geen raket krachtig en veilig genoeg geweest om ons naar deze verre planeet te kunnen brengen.

Op het hoogtepunt van de missie is de Tesla 400 miljoen kilometer van de aarde verwijderd en reist de raket met een snelheid van 11 kilometer per seconde. Uiteindelijk moet de raket, met daarbovenop de auto, een baan om de zon maken. Het is de bedoeling dat de raket uiteindelijk heelhuids weer naar de aarde terugkeert.

Er bestaat een kans dat het megaproject gaat falen. Alleen de lancering zal een behoorlijke klus zijn en het is al eens vaker fout gegaan. Veel vaker. Maar goed, de eerste lancering is vanavond om 19:30, Nederlandse tijd. De raket vertrekt vanaf ruimtebasis Cape Canaveral, Florida in de Verenigde Staten. Elon Musk heeft SpaceX zo’n drie uur de tijd gegeven om een succesvolle lancering voor elkaar te krijgen. Mocht het vandaag niet lukken, dan kan er morgen een tweede poging volgen. De verwachting is dat duizenden mensen komen kijken naar de lancering in Cape Canaveral. Een animatie van de lancering check je hieronder.

[gv data=”Tk338VXcb24″][/gv]

UPDATE 1: video van de lancering hieronder:

[gv data=”wbSwFU6tY1c”][/gv]

UPDATE 2: een video van de Tesla Roadster in space check je op Autojunk.nl.

Met dank aan Dennis voor de tip!

42 reacties

  1. De auto krijgt een heliocentrische baan ter hoogte van die van Mars, dus hij draait om de zon, niet om Mars zelf ?
    edit: dank u, we hebben de tekst nog wat proberen te verduidelijken

    En of het nuttig is? Nee, maar hij weet wel weer de complete wereldpers te halen dus de aandacht heeft hij sowieso.

    Overigens verwacht hij zelf niet heel veel van de lancering. Al de boel niet explodeert op het landingsplatform is het wat hem betreft al geslaagd.

  2. De krachtigste raket van SpaceX tot nu toe neem ik aan dat er bedoeld wordt. De Saturnus raket uit de jaren 60/70 kon namelijk nog meer dan 2x zoveel gewicht naar boven brengen. Echter tegen 10x zo hoge kosten.

        • @gasskaas: Denk je dat ze destijds niet verder konden dan de maan ? Het doel destijds was de maan maar ze konden verder. Zeker als je zoals nu geen levende wezens vervoerd en dus geen voedsel en zuurstof nodig hebt.
          Mind you dat aandrijving niet echt een issue is als je eenmaal buiten de dampkring bent.
          Als je op koers bent en eenmaal een bepaalde snelheid hebt behoud je die.

          Nooit gehoord van die capsule die ze destijds verstuurd hebben met aanboord een soort van gouden grammofoon plaat met daarop berichten, muziek, onze locatie, etc voor intelligente wezens VER in het heelal.
          Met de hoop dat die ergens diep in het heelal onderschept zou worden, en ons kwamen bezoeken. Dit was in de jaren 70.

          Kortom, leuk die Falcon heavy, niks mis mee hoor, maar qua ruimtevaart zijn we in verhouding niet heel veel opgeschoten als je het afzet tegen andere technologie.

  3. Ja hoor, merken we dat we onze eigen planeet te veel vervuilen, gaan we het op andere planeten ook doen… ze zullen wel denken daar… oh wacht…

  4. Wat een rat! Hij probeert de wereld te beteren door elektrische auto’s te maken uhm ze zakken te vullen. En dan in een keer een raket met een auto het heelal in te schieten, dan hebben alle Tesla’s toch gemiddeld weer meer uitgestoten dan bijv VAG met het diesel schandaal. Ik zeg knal die Musk lekker mee zodat we hem nooit meer terug hoeven te zien.

    • @tge1: Idd, heel veel hype en voor minimaal 1 ton voor een instapper kan iedereen een leuke snelle auto bouwen.
      Je ziet het nu al met de Tesla 3 dat zodra een goedkope machine gemaakt moet worden er problemen zijn en het niet zo simpel en vlekkeloos gaat.
      Goedkoop gaat hij niet worden, want de 35K wordt in de USA nauwelijks gehaald want met wat opties zitten de meesten toch echt richting de 50K.
      Hier in NL gaat hij van zijn leven geen 35K euro kosten als je de showroom uitrijd en daadwerkelijk bruikbaar is.
      Kortom, nog steeds NIETS voor de gewone man//vrouw.

      Mind you, in de VS koop je voor 15K een splinternieuwe pickup.

  5. Ik heb gisteren de lancering gezien via fb live. Zag er natuurlijk spectaculair uit, zoals elke lancering.

    Grappige was dat er na elke stap in de lancering werd gejuicht door tientallen werknemers en Elon Musk aanbidders. Het klonk ook als gejuich van verbazing elke keer als weer een wat lukte. Beetje zoals Nederland-Spanje in 2014.

    Wat ik wel bizar vond was dat de thrusters gewoon weer op de pootjes landden. Dat leek echt alsof een filmpje werd teruggespoeld, zo perfect zag dat eruit.

    • @87sandyd: Ja, maar de live feeds van de boosters (view naar beneden vanuit de raket) waren 100% identiek …
      Ze hebben dat later aangepast.

      Vergeet ook niet dat de midden sectie NIET geland is en verloren is gegaan.
      Kortom, niet alles was magisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *