Muziek meer dan 1 miljoen keer afspelen = $16,89


Welkom in de goudmijn die internetradio heet.

In de VS is rumoer ontstaan over internetradiodienst Pandora. Een handige Spotify-tegenhanger waarmee je gratis muziek kunt luisteren, met af en toe een reclameboodschap tussendoor. En uiteraard geldt: hoe vaker een nummer wordt afgespeeld, des te meer muzikanten, en in dit geval de tekstschrijver van het lied, beuren.

Maar is dit wel zo’n goudmijn? Songwriter David Lowery klaagt dat hij met 1.159.000 streams voor het nummer Low minder krijgt dan uit de opbrengst van één verkocht t-shirt. Hij heeft recht op 40% van de opbrengsten – de rest gaan naar de band – en dat is nog niet eens 17 dollar. Voor 116.200 streams op Spotify kreeg hij overigens $12,05 en voor de 152.900 keer dat het nummer op YouTube voorbij kwam werd zijn kas met een keiharde $1,95 gespekt. Ka-ching!

Muziek meer dan 1 miljoen keer afspelen = $16,89

Nu komt het: algemeen directeur Tim Westergren van Pandora heeft in een mail aan muzikanten gevraagd om genoegen te nemen met 85% minder royaltieopbrengsten, om internetradio zo een kans te geven. Als tegenreactie hebben drie bandleden van de Pink Floyd (Roger Waters, David Gilmour en Nick Mason) een open brief aan USA Today gestuurd waarin ze hun beklag doen over de handelswijze van Pandora. Lees ‘m HIER.

3 reacties

  1. Ik geloof dat ze bij Buma Stemra en stichting brein enorme bedragen binnen harken. Als muziekanten daar niets van terug zien vraag ik mij af waar ze al dat geld voor die dikke auto’s en huizen dan vandaan krijgen. (Roger Waters woont in een huis van slechts 15 miljoen)
    Ik zeg, bek houden en terug in je jacuzzi met je vriendin van half je leeftijd.
    De salarissen van de top van Brein en Buma zijn overigens ook niet verkeerd…. en nogsteeds proberen ze de simpele ziel de nek om te draaien voor die extra euro. Stelletje mafiosi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *