Muziekwinkel iTunes bestaat decennium

iTunes tien jaar
Precies 10 jaar geleden opende de online muziekwinkel iTunes zijn digitale deuren. Toentertijd een werkelijke revolutie.

Zo was het met iTunes voor het eerst mogelijk om losse nummers, in plaats van albums, aan te schaffen. Singles werden aangeboden voor slechts 99 dollarcent en albums voor 10 dollar. Een flink prijsverschil in vergelijking met fysieke uitgave van dezelfde producten.

De opening van de muziekwinkel ging dan ook gepaard met de lancering van de derde generatie iPod. Hierdoor hoefden gebruikers hun muziekcollectie niet meer handmatig in te voeren op de computer, maar kon muziek rechtstreeks van het internet gedownload worden en op de iPod worden gezet. Alle mijlpalen van Apple’s muzikale software staan in een timeline op datum gerangschikt.

Nu, tien jaar later, staat iTunes op muziekgebied voornamelijk onder druk door streamingdiensten als Spotify en Pandora. Maar door de komst van de iPhone 3G, en daarmee de komst van de applicaties, in 2008, zijn de voornaamste inkomsten van iTunes afkomstig uit de App Store. Toch weet de online muziekwinkel nog steeds 10 procent van Apple’s omzet te creëren. Vandaag de dag worden er via iTunes zo’n 15.000 nummers per minuut verkocht. Niet mis dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *