Nederlander bouwt anti-tracking app

Psst... Android
Denk je even rustig een middagje te kunnen gaan shoppen, wordt je alsnog aan alle kanten gevolgd terwijl je rustig de nieuwe Apples staat te bekijken. Met de in Nederland ontwikkelde Pry-fi-app voor Android wordt dat een heel stuk nuttelozer voor winkels.

Chainfire, een Nederlandse ontwikkelaar voor Android-apps, was het ook zat om steeds via zijn telefoontje gevolgd te kunnen worden. Dus schreef hij een app waardoor de gegevens die winkels verzamelen in 1 klap nutteloos worden. Pry-fi zal namelijk continu het mac-adres van het toestel veranderen bij verbinden met een wifi-netwerk. Hierdoor wordt het dus onmogelijk om een mac-adres betrouwbaar te linken aan een bepaald toestel, laat staan een persoon.

Een nadeel is dat de telefoon dit ook doet bij verbinden met bekende netwerken. Als je dus je netwerk netjes wilt houden en je router zo ingesteld hebt dat deze op basis van mac-adres alvast een DHCP-reservering doet voor het IP-adres, dan werkt dat na installatie niet meer. Deze verandert nu immers, waardoor ook de router de telefoon niet meer makkelijk herkent.

Op dit moment is de app nog in een proof-of-concept fase. Het werkt nog niet op alle telefoons in verband met verschillen in de firmware, en ook is er root-toegang tot Android voor nodig. Maar het is in ieder geval bewezen dat het mogelijk is om de trackers buitenspel te zetten, en mogelijk zou dit dus meegenomen kunnen worden in toekomstige versies van het besturingssysteem.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *