Nederlander is ’terrorist’ vanwege verkeerd IP-adres

Nederlander 'terrorist' wegens verkeerd IP-adres
Een schimmig IP-adres heeft een Nederlandse ondernemer in flinke problemen gebracht.

Nederlander E. Pas reisde onlangs af naar de Verenigde Staten, maar om toegang te krijgen tot the Land of the free moest hij eerst, zoals iedereen, een digitaal ESTA-toestemmingsformulier invullen. Dit deed hij vanuit huis, met zijn recent geïnstalleerde Vodafone-internetaansluiting.

Op Schiphol werd hij opeens uit de rij geplukt. Plas: “Ik moest me melden bij een man van de Amerikaanse overheid. Ik kreeg een stevige ondervraging over de moslimlanden die ik mogelijk zou hebben bezocht. Niet één dus. Maar goed, volgens die man had ik mijn ESTA eerder die week vanuit Jordanië aangevraagd en dat riep vraagtekens op”

Het IP-adres dat hij van Vodafone kreeg toegewezen was een oud Jordaans IP-adres. Volgens de Telegraaf zou Vodafone ze bij andere landen inkopen, waaronder landen die door de VS als gevaarlijk worden beschouwd. Volgens Vodafone doen alle providers dit vanwege een tekort aan IP-adressen. De aangekochte IP-adressen zouden echter opnieuw zijn geregistreerd. “Wij hebben alles correct gedaan. De enige verklaring is dat de Amerikanen verouderde gegevens hebben gebruikt”, aldus Vodafone tegen de krant.

Ook op de luchthaven van Los Angeles ontkent hij in Jordanië te zijn geweest, maar het douanepersoneel beweert van wel. Al de bagage van de man wordt dan ook grondig nagekeken. Bij het huurhuis dat de ondernemer in Los Angeles heeft gehuurd krijgt hij vervolgens nog een keer bezoek van de politie.

8 reacties

  1. Lang leve de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming welke juist dit soort wantoestanden wil voorkomen, komt er toch wat goeds uit Europa met dank aan Jan Philipp Albrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *