Nederlandse vrouw (22) krijgt schedel uit 3D-printer

Braaaaaains!
Mogen wij een staande ovatie voor de wetenschap?

Wereldprimeur

In het UMC Utrecht heeft een 22-jarige vrouw een compleet nieuwe schedel gekregen die tot stand is gekomen met hulp van 3d-printers. Eerder zijn er wel eens stukken van de schedel vervangen door kunststof uit een 3d-printer, maar de implementatie van een complete schedel is niet eerder gedaan. De patiënte had een aandoening waarbij haar schedel steeds dikker werd, en dus ook naar binnen groeide waardoor haar hersens onder druk kwamen te staan. Langzaam verloor ze hierdoor vitale functies.

Een aantal maanden geleden werd tijdens een experimentele operatie haar complete schedel verwijderd. Dankzij een scan van haar ‘oude’ schedel kon deze exact worden nagemaakt met een 3d-printer – voorheen werden kunstschedels met de hand gemaakt. Het Universitair Medisch Centrum wachtte met het naar buiten brengen van het nieuws, omdat eerst zeker moest zijn dat de operatie was geslaagd. Inmiddels heeft ze haar gezichtsvermogen weer voor 100% terug en is ze helemaal klachtenvrij. Volgens haar chirurg Bon Verweij is haast niet te zien dat ze een kunstschedel heeft.

Het UMC heeft onderstaand filmpje van de operatie gemaakt. Niet kijken tijdens je lunch of als je niet tegen blote hersenen kunt.

[gv data=”IXcz3OdHSHk”][/gv]

Eén reactie

  1. LOL bij plop op 1:17

    On Topic, prachtig dat het kan natuurlijk. Er zijn al lang materialen en 3d techniek beschikbaar dier hier voor geschikt zijn, het is het medische deel waar nu een grote stap is gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *