Neelie Kroes moet van Nederland een hip startupland maken

Neelie Kroes
Maak kennis met StartupDelta.

Special envoy Kroes

Tot vorige maand was ze eurocommissaris voor ICT en Telecom, waar ze zich altijd strijdbaar maakte voor netneutraliteit, roamingkosten en technologische vooruitgang. Ondanks de respectabele leeftijd van 73 jaar is ze nog niet van plan met pensioen te gaan, want vandaag wordt ze door minister Kamp van Economische Zaken benoemd tot special envoy. Ja, wij moesten ook even opzoeken wat dat is, maar het komt er in feite op neer dat ze vanuit de overheid een startup-accelerator gaat runnen.

Samenwerken

Dit nieuwe initiatief heet StartupDelta, waarbinnen overheden, kennisinstellingen, start-ups, financiers en bedrijven samenwerken. Het doel is om meer aantrekkelijke startups zich in Nederland te laten vestigen. Vergeet Silicon Valley, welkom in de Gelderse Vallei! Zoiets.

De minister van Economische Zaken zegt in een verklaring:

“Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie start-ups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren.”

Kamp meent dat Nederland al één van de meest ondernemende landen in de wereld is en er al veel succesvolle start-ups zijn gevestigd. “Maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer start-ups uit andere landen aantrekken”, aldus de minister.

De overheid betaalt

De boel wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Hoeveel zij betalen is alleen niet bekend gemaakt. Het hoofdkantoor van StartupDelta wordt in Amsterdam gevestigd, op het Marineterrein op Kattenburg, maar ze zullen ook samenwerken met Kennispark Twente en de High Tech Campus in Eindhoven. Kroes heeft de functie voor minimaal 1,5 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *